Србија

НАШ ЧУВЕНИ МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА: Стижу ледени дани, температуре до минус 10, на планинама и до -15

Јаки јутарњи мразеви и веома ниске температуре биће све до 20. јануара. Ново захлађење са снежним падавинама очекује се после 23. јануара

После снега и обилних падавина које су проузроковале катастрофалне поплаве на југу Србије, од суботе нам следе и ледени дани са температурама и до минус 15 степени Целзијуса!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролози упозоравају да се у нашој земљи од викенда до половине идуће седмице очекује изузетно хладно време. Ујутру се очекују јаки мразеви, а температура ће падати до минус 10 степени у нижим пределима, на планинама и до минус 15.

Више снега

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Недељко Тодоровић истиче да до петка неће бити великих промена.

– У четвртак би могло да падне мало више снега, па ће доћи до повећања снежног покривача од пет до десет центиметара – наводи Тодоровић.

Он истиче да ће такво време бити све до 15. јануара, када нам следе ледени дани.

Прогноза за наредних пет дана
дан мин/макс. температура

среда -3/3 могућ снег
четвртак -4/3 могућ снег
петак -3/1 могућ снег
субота -6/-2 облачно
недеља -10/-3 променљиво облачно

– Ледени дани ће трајати до 20. јануара. Температура ће бити испод нуле цео дан, од минус пет до минус један, у Београду и Новом Саду око минус два или три. Јутарње температуре биће око минус 10, у планинским пределима до минус 15 – најављује он.

Како истиче, између 20. и 23. јануара долази до благог отопљења, а потом до новог захлађења и нових снежних падавина које ће трајати све до краја месеца.

Реке се повлаче

Када су у питању временске прилике на поплављеном југу Србије, стање се нормализује. То је потврдио и Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације, који је, међутим, истакао да је без струје још 10.680 домаћинстава.

– Престала је киша, што је најбитније. Реке се полако повлаче. Ми смо највећи проблем имали са бујичним потоцима и то су потоци који ни на картама нису постојали – рекао је Племић.
Он је истакао да у овом тренутку нигде није критична ситуација и нигде не прети да буде критична. Ванредна ситуација је и даље на снази у Лесковцу, Дољевцу, Бојнику, Власотинцу, Владичином Хану, Гаџином Хану, Пироту, Врању и Нишу.

Помоћ војске

Поплављена подручја на територији града Лесковца обишао је јуче и министар одбране Небојша Стефановић, који је поручио да је ситуација потпуно под контролом и да се војска укључила да помогне становништву.

Домаћинства на КиМ и даље под водом

У централном делу Косова и Метохије, у неколико српских села вода се не повлачи из поплављених домаћинстава. У повратничким селима између Клине и Истока поплављене су њиве и оранице. У централном делу Косова најкритичније је у селима Радево и Лепина. Река Ситница се повлачи, али су куће у близини обале и даље под водом. У Лепини поједини мештани не могу из својих домова јер су им дворишта поплављена.

– Добар рад доноси резултате и, као што се види, за релативно кратко време Србија успева и да ове тешке ситуације, какве су поплаве, стави под контролу. Драго ми је што видим да војници неуморно раде и приметио сам да се нико не жали да му је нешто тешко. Раде вредно јер знају да помажу свом народу – поручио је министар.

Међутим, поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије прети да угрози насеља на југоистоку Србије.

– Пошто се поплавни талас полако помера према Пироту, ми сада тамо пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу ни у Пироту. У Врању је забележен пораст нивоа Јужне Мораве – истакао је директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић.

Са друге стране, повлачи се вода у реке које су се излиле на територији Бујановца и Прешева, ситуација се стабилизује и у Владичином Хану, према подацима надлежних, јер није било нових падавина током претходне ноћи.

Извор: Информер