Србија

НЕМА ВИШЕ ШАЛЕ! Саобраћајци кажњавају од јутрос! АКО ОВО УРАДИТЕ МОЖЕТЕ ОСТАТИ И БЕЗ 18.000 ДИНАРА!

Након снега у градским срединама обично настане ноћна мора. Отежан саобраћај, мокра обућа, падови…

За ово су умногоме одговорни грађани који не чисте снег испред својих улаза. Њима следе и папрене казне прописане законом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара је обавезно за правна и физичка лица која користе те објекте. Поред чишћења тротоара обавезно је и чишћење возила од снега. У супротном следе новчане казне.

Ако због немара неко буде повређен казне могу бити и неколико пута веће.

Кад падне снег или температура оде у минус многи возачи су у проблему да „одмрзну“ и очисте своја возила. Ако то не ураде и крену аутомобилом док на прозорима, крову, хауби или таблицама још има снега или леда, ризикују и казну од 5.000 динара, односно од 6.000 до 18.000 динара ако због тога дође до незгоде у саобраћају.

Снег или лед при наглом кочењу склизну на ветробранско стакло или могу – ако је у питању аутобус или камион – падну на неки од аутомобила поред или иза. У најбољем случају све се заврши пуцањем шофершајбне, а у најгорем може доћи и до слетања с пута.

Зимске гуме

Возачи су дужни да од 1. новембра до 1. априла на возила ставе зимске гуме ако на путу има поледице. Осим што то повећава безбедност, возачима штеди и 6.000 до 20.000 динара, ако су кажњени као физичка лица, а за правна лица казне су од 100.000 до 800.000 динара.

За случај да изазову саобраћајну незгоду или учествују у њој, а утврди се да немају зимске гуме, предвиђене су и казне затвора до 45 дана.

За клизаве тротоаре казне иду и до 50.000 динара

Станари и власници локала су према тим прописима одговорни за то тротоаре у ширини од пет метара испред зграде буду очишћени.

У супротном су казне за станаре 5.000 динара, за предузетнике 25.000, а за правна лица 50.000 динара. А правна лица су подсећања ради и стамбене заједнице.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Srbijadanas.com