Србија

НОВИ ПРЕДЛОГ? Фокус САД биће на Кипру, решење за Косово по кипарском моделу?

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић оценила је да ће фокус политике САД са новом администрацијом бити на источном Медитерану, а да би Србија аргументима требало да покаже да није она из 90-тих, те да се за проблем Косова мора пронаћи „вин-вин“ решење, преноси Тањуг.

Гостујући на ТВ Пинк Милић је оценила да је лопта највише у дворишту Београда и оценила да се на крају крајева питање Косова не може изместити из УН, јер постоји Резолуција 1244 Савета безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Источни Медитеран је сада кључна геополитичка тачка, подсећам да 70 посто светске трговине иде морем, а то чувају америчке флоте. Неповерење НАТО према Турској је велико а САД последње четири године постављају Грчку као централног партнера, и то је добра вест за нас“, рекла је Јелена Милић.

Оценила је да ће Кипар, то подељено острво, бити главно питање којим ће се САД бавити и због динамичних гасовода у подручју Источног Медитерана.

„Србија прво сама за себе треба да одлучи шта хоће и да се уклопи, и искористи решавање проблема Кипра“, рекла је Милић.

Како је оценила, Србија би требало да све добре и корисне односе задржи са Русијом и Кином и да пази да неки од тих односа не угрозе повезивање са ЕУ.

„Главни аргумент Србије јесте да ни на који начин није Србија 90-тих. Да се на основу аргумената и резолуције 1244 тражи компромисно, одрживо вин-вин решење и да се гледа шта је ту интерес ЕУ“, рекла је Милић.

Истакла је да се сада спинује да ће се ЕУ распасти због вакцина, подсетила да ЕУ има више од 30 заједничких, обавезујућих политика, а да питање вакцина није међу њима.

„Мислим да се сви грдно варају да ће ЕУ на питању вакцина распасти“, закључила је Милић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг