Свет

НОВИ СОЈ КОРОНА ВИРУСА ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА: По свему што се о њему зна, прети нам велика опасност

О новом соју корона вируса се мало зна, али све што се досада зна указује на то да је у питању велика опасност.

Нови сој корона вируса шири се светом. Прво је идентификован у Уједињеном Краљевству, где се проширио брзином муње. Од тада, већ је нађен у неколико земаља. Вируси мутирају, то им је посао и ту нема ничег чудног. Већина тих варијација нема никакав посебан одјек по питању тога како утичу на људе, али чини се да се овај нови сој шири брже од других варијанти, пише Атлантиц.цом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе колико се брзо нови сој шири сведочи и чињеница да се свега један дан након што се појавила вест да је први случај новог соја забележен у Америци – и то код човека из Колорада, који није дуго мрднуо нигде ван своје државе, други случај забележен је у Калифорнији.

Много је непознаница у вези са овим новим сојем, а многи брину и да ће вакцина против њега бити мање ефикасна или да овај нови сој изазива теже облике инфекције. На олакшање свих, досадашња испитивања показала су да по свему судећи нема разлога за страх ни од једног ни од другог сценарија.

Међутим, то не значи да нема разлога за бригу.
Сама чињеница да се нови сој тако лако, брзо и ефикасно шири разлог је за велику забринутост. То значи да ће за краће време инфицирати много већи број људи и да ће пораст броја заражених ићи експоненцијално, уместо линеарно. Повећана инфективност може да изазове потпуни хаос за врло кратко време.

Тревор Бредфорд, научник из Фред Хачкинсон центра за истраживање канцера и члан Цовид Трацкинг пројекта за „The Atlantic“ истиче да се инфекције новим сојем корона вируса рапидно шире Уједињеним Краљевством, као и да један заражени успе да инфицира много више људи него у случају „обичног“ вируса.

А колико се тачно брже шири? Наука још увек није сигурна, али досадашње процене кажу да је нови сој од 50 до 70 одсто заразнији од „обичног“, односно од претходне варијанте. Лоша вест је да научници још увек нису успели да утврде шта је то што овај нови сој чини толико заразнијим, али тренутно раде на томе.

Ова нова варијанта, која је добила име Б.1.1.7 има, како кажу „неуобичајено велики број генетских промена, нарочито у шиљку“. Број заражених у Америци у овом тренутку вртоглаво расте, а много је земаља широм света које бележе присуство новог соја вируса.

Тркамо се са временом, апелује The Atlantic.com, позивајући људе да више него икад поштују мере и чувају се, нарочито зато што вакцина још увек нема довољно за све.

Извор: Т.Г./zena.blic.rs