Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ И САОПШТИЛА СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Ово ће бити значајно за СВЕ ГРАЂАНЕ Србије

Михајловић је рекла да ће ове године бити донет нови закон о обновљивим изворима енергије који ће, каже, дати нови поглед на то како користимо те изворе енергије.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је да ће 2021. година бити важна за сектор енергетике због, како је навела, усвајања нових закона, реорганизације јавних предузећа и новог плана инвестиција у енергетици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михајловић је рекла да ће ове године бити донет нови закон о обновљивим изворима енергије који ће, каже, дати нови поглед на то како користимо те изворе енергије.

“Уместо повлашћених цена, ићи ће се на аукције и имаћемо већу прегледност и конкуренцију између произвођача и веће искоришћење ОИЕ“, рекла је Михајловић за Курир ТВ, наводи се у саопштењу Министартсва.

Указала је да постоји потреба и за изменом Закона о енергетској ефикасности јер, како је истакла, Србија данас кроз енергетски неефикасна постројења баца енергије колико једна електрана произведе за целу годину.

“Омогућићемо преко нове Управе за енергетску ефикасност да привредни субјекти и домаћинства добију помоћ у новцу и да у одређеном периоду учине своје станове, зграде, индустријска постројења енергетски ефикасним, рекла је министарка.

Истакла је да је потребно не само да имамо довољно електричне енергије, него и да она буде доброг квалитета и изнела процену да ћемо наредне три године уложити око 350 милиона евра само у дистрибутивну мрежу.

“Велика је штета што у ЕПС-у није било довољно инвестиција у претходним годинама. Прави се нови план инвестиција у ЕПС-у и потребан је инвестициони бум да би ЕПС у наредних шест- седам година ишао у корак са свим електропривредама у Европи, навела је Михајловоћ.

У гасном сектору, како је рекла, тежиште треба да буде на повезивању са регионом.

Најавила је да ускоро почињу радови на гасној интерконекцији Ниш-Димитровград и нагласила да треба размишљати и о интерконекцијама и ка Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, као и да се направи гасовод ка Приштини.

Михајловић је рекла да укупна улагања за те интерконекције износе око 350 милиона евра и да је реч о више од 200 километара гасовода који нас повезују са целом Европом.

Кад је у питању електрична енергија на високом напону, навела је да „Електромрежа Србије“ гради Трансбалкански коридор којим се, каже, Србија повезује са свим земљама у окружењу на високом напону.

“То за Србију значи и додатне приходе, али и да можемо да будемо незаобилазна рута за пренос енергије и енергената, као што смо већ у саобраћају“, казала је Михајловић.

Према њеним речима, у деценијама испред нас смањиваће се производња електричне енергије из термоелектрана, што не значи њихово гашење за пет или десет година већ да ће се , како каже, постепено повећавати удео производње из средњих и великих хидроелектрана.

“То ће донети нова радна места и нове инвестиције, али са друге стране имаћемо и „зелени“ развој, који није оптерећен штетним емисија. Не заборавимо да ћемо 2050. године, ако то не будемо радили, плаћати милијарду евра због тога што производимо струју из термоелектрана“, навела је она.

Говорећи о реформисању јавних предузећа, Михајловић је навела да је ЕПС већ прихватио и почео да спроводи план реорганизације, односно да ЕПС и ЕПС Дистрибуција функционишу као два одвојена предузећа.

Исто то, како је истакла, мора да деси и у „Србијагасу“, који треба да раздвоји делатности, али и да направи реалан план инвестиција.

Михајловић је рекла да држава превише новца “упумпава“ у „Србијагас“ а да за резултат нема снажно и профитабилно предуеће.

“Свега и свачега је било у „Србијагасу“, и тражила сам и од ДРИ да провери пословање тог предузећа. “Србијагас“ је државна компанија и не постоји ниједно предузеће где директор има примања 33.000 евра“, рекла је Михајловић.

Додала је да је ресорно министарство предложило одређене промене које су, каже, усвојене и иза чега је стала цела Влада.

“Ако будемо уочили да неко не поштује одлуке Владе, предложићу смене и у том предузећу, а све даље мора да буде одлука Владе“, казала је Михајловић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Танјуг