Регион

ОГЛАСИО СЕ ДОДИК И ОТКРИО СВЕ! Ево шта се крије иза афере „икона“

Кабинет српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика позвао је министра иностраних послова Украјине Дмитра Кулебу да престане да се, како је наведено, „игра државе и твитер дипломатије“ и да поступи у складу с међународним правом и конвенцијама

Поводом поновљених оптужби министра иностраних послова Украјине о власништву над иконом коју је Додик поклонио шефу дипломатије Русије Сергеју Лаврову приликом посете РС и БиХ, у саопштењу се подсећа да је кабинет Додика још 23. децембра прошле године затражио да Амбасада Украјине у Сарајеву достави све релевантне информације у вези с наводима о власништву Украјине над том иконом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из кабинета наглашавају да до данашњег дана Амбасада Украјине није доставила тражене информације. У саопштењу се подсећа да ниједна међународна институција, па ни Интерпол нису потврдили да се предметна икона налази на било каквој листи отуђене културне баштине коју потражује Украјина или било која друга земља, преноси Срна.

„У последњих месец дана конструисане су различите теорије, спекулисало се о пореклу иконе, изнесене су бројне оптужбе на рачун српског члана и председавајућег Председништва БиХ без иједног аргумента, доказа па чак и индиције која би указала на то да је стварно реч о украденој икони и да је иста део “нестале“ историјске и културне баштине, коју потражује Украјина“, наглашава се у саопштењу.

Украјина је након што је Додик Лаврову поклонио поменуту икону саопштила да је икона њено власништво

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг