Србија

ОТКРИВЕН ТЕЖАК МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ: Стране амбасаде утајиле порез, плаћале фриленсере мимо закона као и српске фирме

Нису сви фриленсери радили за страног послодавца. Било је и оних који су на тај начин радили за фирме из Србије, и зарађени новац добијали преко неког од онлајн сервиса за плаћање. Данас Пореска њима обрачунава порезе и доприносе за пет година уназад, а не овдашњим фирмама које нису поштовале закон приликом исплате зараде. Међу њима има и амбасада. Овако Катарина Павловић, правница Удружења радника на интернету образлаже само један од апсурда који прати причу о опорезивању фриленсера.

Она наводи и случај Националне службе за запошљавање НСЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Национална служба за запошљавање је, наиме, посредовала у запошљавању људи – повезивала је кинеске и јапанске компаније и фриленсере али тако да ни у једном тренутку саветници НСЗ нису ове људе обавестили да ће морати сами да плаћају порезе и доприносе”, објашњава Катарина за Нова.рс.

Један од таквих послодаваца је Бибо школа језика, где се један час плаћа 2,5 долара.

“Ако радите 40 сати недељно, можете да зарадите од 350 до 400 долара , максимално 500 долара месечно. Са порезима и доприносима које бисте на то требало да платите као фриленсер пали бисте испод минималца”, наводи она.

НСЗ је у својим билтенима истицала причу о фриленс раду.

“Национална служба за запошљавање, после таквог посредовања, те људе више није позивала на разговоре за посао”, истиче она преносећи искуства чланова Удружења радника на интернету.

Она је на конференцији за новинаре истакла да Влади Србије у среду 13. јануара сутра истиче рок за почетак преговора са Удружењем радника на интернету.

“Пореска управа није знала да ради свој посао, а сада очекује да сви фриленсери плате своја заостала дуговања за текућу и претходних пет година”, указала је она.

Крајњи је тренутак, каже, да држава позове Удружење да преговара са њим.

“Иначе, поново ћемо изаћи са новим информацијама, па – тераћемо се”, поручила је правница Удружења радника на интернету.