Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Како ћемо путовати у иностранство ове године? Помиње се само један начин!

Реч је о мобилној апликацији у којој ће на једном месту бити обједињене све потребне информације везане за за тестирање на коронавирус или вакцинацију

Ковид-пасоши или такозване дигиталне пропуснице за несметано путовање у иностранство у току пандемије коронавируса требало би да почну са применом на пролеће ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о мобилној апликацији која ће путницима омогућити да на једном месту имају све потребне информације у вези са тестирањима на коронавирус и вакцинацијом. Апликација је поузданија и једноставнија за употребу од штампаних докумената, а за путовање путницима ће бити потребно да инсталирају апликацију на мобилни телефон и скенирају QР код који ће добити уз лекарски извештај.

Виза за путовања

Домаћи стручњаци оцењују да је овакав вид контроле практичан и безбедан, али да је неопходно да се усагласе сви детаљи за примену у пракси и у Србији.

Како функционише ковид-пасош

1. Приликом вакцинације или тестирања уз одштампан лекарски извештај особа добија на њему QR код који садржи податке о резултатима тестирања на корону или да ли сте вакцинисани.

2. Потребно је да се инсталира апликација на телефону, рачунару или таблету.

3. Преко мобилне апликације ковид-пасош потребно је да се скенира QR код како би подаци били сачувани у мобилном уређају.

4. Приликом путовања ван земље на пасошкој контроли службеним лицима треба да покажете на вашем мобилном телефону ваш QR код. Службеник ће затим посебним уређајем скенирати ваш QR код како би очитао ваше резултате тестирање или потврду о вакцинисању.

5. Уколико сте вакцинисани са две дозе вакцине, моћи ћете да путујете без ограничења у иностранство.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије („Јута“) Александар Сеничић каже да би ковид-пасош био веома практично решење за путнике.

– Могућност његовог увођења у Србији није далека. Очекујем да ће добијање дозволе за путовање путем ковид-пасоша бити могуће и на основу ПЦР теста, серолошког, брзог теста, а не само вакцинације, и да ће земљама домаћинима једино бити важно да путник који долази не представља опасност и не угрожава ничије здравље, а не да ли је вакцинисан. Такође, ковид-пасоши би требало да садрже информације о томе да ли је неко прележао корону и када, да ли је и када радио ПЦР тест и све информације које се тичу короне и безбедности људи у чију земљу долазите – објашњава Сеничић.

Он додаје да је, према његовим досадашњим сазнањима, план да пасоши буду у електронској форми, где би у одређеном персонализованом QR коду били сачувани подаци, а које би путници носили у телефону или таблету, те би увидом у QR код царинска или нека друга контрола омогућила да путник дође на одређену дестинацију.

Ванредна седница лидера ЕУ

Лидери ЕУ на ванредном састанку Европског савета 21. јануара разговараће и о увођењу ковид-пасоша, најављено је у Европској комисији.

– Важно је сагледати шта би била потенцијална права људи који би имали те пасоше, али и права оних без таквих пасоша. У питању је врло осетљива дебата која се мора одржати међу ЕУ лидерима – саопштио је портпарол ЕК Ерик Мамар.

Дебата о ковид-пасошима наћи ће се на дневном реду састанка лидера ЕУ, који је у целости посвећен одговору на пандемију, на захтев грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, који је затражио увођење ‘сертификата о вакцинацији’ како би вакцинисани могли слободно да путују.

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да не искључује могућност увођења таквих сертификата, а тим поводом је већ имао неформалне разговоре са лидерима ЕУ.

– Одлука о употреби ковид-пасоша мора бити донета на светском нивоу, а покренули су је авио-превозници и развијене земље света, пре свега САД и Европска унија. Путници који буду желели да путују на било коју дестинацију морали би да поседују ту врсту пасоша и то би свакако омогућило туристичком сектору да настави да ради – наводи он.

Безбедан одмор

Арсен Рудан из српске националне авио-компаније „Ер Србија“ каже за Информер да је идеја о ковид-пасошима само предлог и да је потребно време да се то реализује.

– Знамо за тај предлог нацрта, али више детаља немамо. За сада се све разматра и зависи од даљег тока епидемије. Потребно је време да се прво види да ли ће ово бити прихваћено и усвојено. Онда и да видимо како ће то функционисати приликом путовања. Ми ћемо свакако испоштовати све што се од нас тражи и поступити по закону ради лакших и безбедних путовања са нашом компанијом – истиче Рудан.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер/Ало.рс