Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Под којим условима ћемо моћи да путујемо? Ковид пасоши, процедуре и још много тога!

Месецима се питамо када ће се завршити пандемија, али и када ћемо поново моћи да путујемо.

Потражили смо одговоре на питања: да ли ћемо у наредном периоду преко границе моћи само уз такозвани ковид пасош, ко ће га издавати и постоје ли посебне процедуре када је реч о најмлађима?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико ћемо још морати да чекамо на обиласке омиљених дестинација, и безбрижан прелазак преко границе? Да ли ће поседовање ковид пасоша, као доказа да смо вакцинисани, бити једини начин за одлазак из земље?

Директор Јуте Александар Сеничић дао је одговоре на ова питања.

„Пре свега ће то бити некакав сертификат који ће бити унифициран за оне који су били вакцинисани и који желе или којима је вакцина била доступна. Дакле, неки међународни сертификат који ће бити установљен и које ће издавати све земље које су вакцинисале своје становништво. То ће свакако бити, не један од услова, али свакако предност за све оне који буду желели да путују у наредном периоду“, рекао је Сеничић за ТВ Прва.

Светска здравствена организација и светска туристичка организација, изјасниле су се да су против увођења ковид пасоша, а главни разлог је што се тиме ствара подела на оне који га поседују или не.

„Ми ту не можемо да утичемо на приватне компаније, на авио компаније које могу да поставе своја правила укоико желите да летујете тим компанијама нити на владе неких држава уколико оне не желе да послушају такав савет“, објаснио је Сеничић.

Најновији предлог министра туризма Грчке јесте да би за улазак у ту земљу најбоља гаранција био сертификат о вакцинисању, али да је алтернатива свакако негативни ПЦР тест. С обзиром на то да је вакцинација ствар личног избора, није циљ да се на овај начин спречи део популације да путује.

„То би требало у суштини да убрза проток људи на граничним прелазима, дакле суштина тога је управо у томе да се не стварају беспотребни редови него да људи који имају ту апликацију кроз једноставне читаче, који се направе у електронској форми, могу да прелазе границу и да не прве велике застоје“, истиче.

Свака држава посебно ће одлучити да ли је најмлађима потребан негативни ПЦР тест или не.

„Ми се надамо да ће деца бити искључења из тих регулатива пре свега када говоримо о наступајућој летњој сезонии, у дестинацијама које су нам важне. Верујемо да ће те државе имати слуха за то да деца која путују са родитељима буду искључена из тих тестирања, пре свега из фин економских, а онда из разлога доста компликованих процедура“, поручио је Сеничић.

Још увек се не зна која инситуција у Србији ће бити надлежна за издавање ковид пасоша. Циљ је да се што пре дефинише модел који ће прецизирати услове путовања, што ће бити светло на крају тунела за комплетну туристицку индустрију“, објашњава Сеничић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92