Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Познати симптоми новог соја корона вируса, ево колико је опасан!

Чланови Кризног штаба и водећи епидемиолози сматрају да је британски сој корона вируса стигао у нашу земљу, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Потврда је стигла и са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

– На Институту за микробиологију и имунологији Медицинског факултета у Београду овог викенда изолован је британски сој корона вируса у Србији – изјавила је проф. др Тања Јовановић која је у тиму истраживача који секвенцирају геном корона вируса у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Познато је и како је британски сој корона вируса стигао у Србију: донела га је једна путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту. Она је имала лакше симптоме, а њен супруг теже – обострану упалу плућа.

Кад је откривен?

Нови сој корона вируса први пут је откривен у септембру у Великој Британији. Већ у новембру је око четвртина случајева у Лондону била ова нова варијација.

Како је настао нови сој?

Члан Кризног штаба, вирусолог Тања Јовановић објаснила је да су се у случају новог соја мутације акумулирале у оквиру једног вирусног изолата.

– Све мутације које се налазе у британском соју налазе се и у нашим изолатима и у изолатима целог света, али само као појединачне мутације. Оно што је ново у британском соју јесте да су се мутације акумулирале у оквиру једног вирусног изолата – објаснила је Јовановић.

Вирусолог је навела да нови сој води порекло од инфекције имуно копромитованих особа које су имале инфекцију дуже од осам недеља, када је у самом организму човека дошло до појаве појединачних мутација.

– Пошто су ти пацијенти били имуно компромитовани, били су под селективним притиском терапије и терапија која се примењивала у лечењу таквих болесника утицала је на измену карактеристика вируса – објаснила је Јовановић.

Колико је мутација опасна?

Британски премијер Борис Џонсон потврдио је јуче да постоје докази да је нови сој корона вируса не само и до 70 одсто заразнији, већ и смртоноснији.

Главни научни саветник британске владе сер Патрик Валанс објаснио је како су дошли до ове тврдње.

– Ако би 10 људи умрло од инфекције на 1.000 пацијената који су заражени првобитним сојем корона вируса, у случају заразе новим сојем та бројка би могла порасти на 13 или 14 смртних случајева – објаснио је Валанс.

Ови подаци још нису потврђени, будући да је потребно спровести додатна истраживања.

За непуна два месеца британски високозаразни сој корона вируса откривен је у 60 земаља, саопштила је ове недеље Светска здравствена организација (СЗО).

Како изгледа развој болести?

Да ли су симптоми, па и ток болести коју изазива британски сој вируса другачији? На Универзитету у Јужној Калифорнији научници су идентификовали редослед симптома и како се они развијају.

Научници су анализирали стопе инциденције симптома које је прикупила СЗО од преко 55.000 хиљада потврђених случајева ковида 19.

Њихови налази указују да симптоми иду следећим редом:
Грозница

Кашаљ и болови у мишићима

Мучнина и повраћање

Дијареја

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Телеграф