Србија

Ово морате знати! ЗАБЕЛЕЖЕНЕ НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ НА ВАКЦИНЕ! Ево на коју се грађани највише жале!

Агенција за медицинска средства и лекове до сада је у Србији забележила 62 нежељене реакције после вакцинације грађана. Павле Зелић из Агенције истиче за РТС да то није разлог за забринутост и да су све те реакције очекиване. Највише је локалних, на месту убода. Истакао је да су српски експерти компетентни да на најбољи начин провере вакцине

Павле Зелић је, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао да су досадашњи резултати вакцинације у Србији одлични и да ће нам то помоћи да се преокрену страшне бројке заражених, хоспитализованих и преминулих од ковида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, ситуација у региону је алармантна и српска агенција је на вези са колегама из региона и пружиће им подршку, као и претходних година.

Истиче да се запослени у агенцији труде да помогну да што брже дођемо до вакцина, односно да се не чека онај део посла који обавља Агенција, а то је контрола квалитета, ефикасности и безбедности.

Према најновијим подацима у Србији је вакцинисано више од 400.000 људи. На питање о нежељним реакцијама, Павле Зелић је рекао да су до сада забележене 62.

Како истиче тај број не звучи страшно, али показује да Агенција пажљиво прати шта се дешава. Од тог броја, 35 реакција је на „Фајзерову“ вакцину, 26 на „Синофармову“ и једна на „Спутњик В“.

Додаје да је реч углавном о локалним реакцијама на месту примене, као што су бол, оток или црвенило, а све то је очекивано.

Зелић је рекао да су забележене и системске реакције, најчешће повишена телесна температура која је трајала највише три дана, малаксалост, замор и главобоља. Према Зелићевим речима, то није ништа што би требало да нас забрине.

Свака серија вакцина пролази контролу

Данас је у Србију стигло и нових 40.000 доза руске вакцине „спутњик В“. Зелић је рекао да је кључна улога Агенције да се изда увозна дозвола, односно цертификат, и да су спремни.

Поручио је да ће свака серија вакцина која стигне у Србију проћи контролу квалитета и да су српски експерти компетентни да ураде све што је непходно како би пацијенти били сигурни да су вакцине проверене на најбољи начин.

Вакцине и деца

На питање о примени вакцине код деце, Зелић је река да је важно напоменути да оне нису испитане на дечјој популацији, што не значи да нису безбедне за децу, само се захтева одређено време.

Наводи и да се очекују резултати студија за примену код деце „Синофармове“ вакцине.

Према његовим речима, информације се допуњавају из дана у дан, и шире се опсези у којима може да се примени вакцина.

Сваком пацијенту се мора приступити индивидуално

Такође, Зелић је објаснио да Агенција издаје упутства и да здравствени радници морају да буду информисани.

Када је реч о алергијама и преосетљивости на одређене састојке вакцине, Зелић каже да то јесте разлог за забринутост, односно да то значи да се таквим пацијентима приступа са пажњом. Међутим, напомиње да то не значи да су такви пацијенти контраиндиковани за вакцину, него да морају да се „испрате“.

Додаје да је потребно обратити пажњу на комплексне алергијске реакције.

Када је реч о хроничним стањима, Зелић је рекао да је акутно погоршање болести ситуација у којој мора да се сачека са вакцином, као и да је не могу примити они који имају ковид док траје лечење.

Павле Зелић наводи да се сваком пацијенту мора приступити индивидуално и да он мора да каже шта су његова обољења.

На питање да ли би руске и кинеске вакцине могле да се пробију на тржиште ЕУ, Зелић је рекао да је „спутњик В“ одобрен у Мађарској на шест месеци и да се подноси захтев и на централизованом нивоу за ЕУ.

Како додаје, пошто су прошли ригорозну контролу српске агенције, може се очекивати да ће успети и на другим територијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс