Србија

Ово нису очекивали! И АЛБАНЦИ БИ ДА ТУЖЕ НАТО: Поднета прва пријава против Алијансе!

ВИШЕМ суду у Београду предата је у среду прва појединачна приватна тужба против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужбу је поднео нишки адвокат Срђан Алексић у име активног официра Војске Србије, који је оболео од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Копнене зоне безбедности на југу Србије, која је готово свакодневно гађана НАТО муницијом са осиромашеним уранијумом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алексић заступа оштећене, наредних дана ће предати такве тужбе против Северноатлантске алијансе и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању. Он каже да је заступник свих оболелих грађана, и Срба и Албанаца, јер осиромашени уранијум не бира националност, већ једнако угрожава све. Тужбе против НАТО подносе припадници војске и полиције који су током рата боравили на просторима које је НАТО загадио радиоактивношћу, али и цивили који су на њима наставили да живе и од осиромашеног уранијума страдају и данас.

– Јављају се да их заступам и Албанци са југа Србије и са простора КиМ, који засад захтевају анонимност, али су огорчени и спремни да на свим судовима траже правду – рекао је за „Новости“ Алексић.

– Заступам и Србе и Албанце, све људе који су због НАТО пројектила оболели од најтеже болести, који не знају колико ће још да живе и имају огромне трошкове лечења. У зависности од развоја првих тужби, најавило се још више клијената из Метохије где је муниција са осиромашеним уранијумом највише коришћена. Тамо је велики број оболелих и рађају се деца се тешким последицама.

Тужбе против НАТО поткрепљене су и медицинском документацијом и пресудама италијанских судова у сличним случајевима.

– Вишем суду у Београду предали смо прву тужбу против НАТО, заступајући официре, полицајце, војнике и војне резервисте који су 1999. боравили на КиМ – каже Алексић.

– Желимо да први моји клијенти буду као они које је заступао адвокат Тартаља из Рима. Он је доказао узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и специфичних канцера код италијанских официра и војника у мисији на КиМ и изборио 181 пресуду у корист својих клијената. У прилогу тужби су налази вештака судске медицине и извештаји који потврђују присуство и време боравка сваког клијента на одређеној територији коју је НАТО бомбардовао. Узрочно-последична веза се јасно види, јер је Алијанса сама дала податке колико је муниције употребила, где и у које време. Право на тужбу имају и породице преминулих.

Адвокат каже да се бомбардовање Србије забрањеном радиоактивном муницијом правно квалификује као злочин против цивилног становништва, јер се последице деловања таквих убојних средстава не могу контролисати.

– Нашу тужбу ће примити НАТО канцеларија у Бриселу и очекујем да ће пристати да надокнаде штету, кад су већ признали да су користили осиромашени уранијум – каже Алексић. – Узрочник болести је исти и код италијанских војника и код наших грађана, који не смеју да буду дискримисани. Њима је угрожено право на живот, а ниједна алијанса није изнад тога. Предложио сам као решење и медијацију, али ако НАТО и то не прихвати ићи ћемо на све могуће судове.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс