Србија

ОВО СМО СВИ ЧЕКАЛИ! Др Јанковић саопштио кад се враћамо нормалном животу

Заменик генералног директора КЦ Ниш проф. др Радмило Јанковић рекао је за „РТС“ да вакцинација пружа наду да ћемо стати на пут вирусу и да постоји реална шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу.

Вакцинација у Нишу спроводи на седам пунктова, има довољно вакцина, а током ноћи стигло је још 5.100 доза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је добар замах у вакцинацији и пружа наду да ћемо стати на пут вирусу – каже доктор Јанковић.

Према његовим речима, постоји реална шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу.

Уколико би се овако наставило и наредних дана имали бисмо озбиљан замах у имунизацији, сматра Јанковић.

– Здраствени радници у Нишу су се вакцинисали већ првих дана јануара а од понедељка почиње ревакцинација. Имамо велику заинтересованост за други круг вакцинације, другим вакцинама, па ћемо видети – каже Јанковић.

Нема места опуштању, обавезно поштовање мера

Према његовим речима, непосредно након Нове године имали смо охрабрујуће назнаке да је број пацијената почео да пада али се тај тренд, нажалост није наставио.

– И даље имамо велики број пацијената на лечењу, а чак 44 на одељењима интензивне неге. Тренд пада имамо али не у оној мери и брзином који смо имали у августу и септембру када смо врло брзо имали смањивање броја пацијената и прелазак у не-ковид режим. Ја сам се надао да ће то ићи бржен али су капацитети и даље заузети, због чега је опрез неопходан а поштовање мера обавезно – рекао је он.

Доктор Јанковић каже да је неопходно да се носе маске и држи дистанца, а да је опсежна вакцинација кључна како бисмо почетком лета могли да говоримо и о другим темама а да ковид оставимо по страни.

– Било какво попуштање мера значи повећање броја заражених, хоспитализованих и, нажалост, преминулих. У наредним недељама не очекујем никакав значајнији пад броја заражених и било какво попуштање мера не би смела уопште да буде тема – изричит је заменик генералног директора КЦ Ниш проф. др Радмило Јанковић.

Извор: Блиц