Србија

Ово су сви чекали! ДО ПОЧЕТКА МАРТА ПРОТОКОЛ О ПУТОВАЊУ! Да ли ћемо моћи на летовање и хоће ли вакцина бити ОБАВЕЗНА?

Очекујем да до почетка марта вероватно добијемо протокол о путовању наших грађана у Грчку током наредне летње сезоне, каже директор Националне организације туристичких агенција Јута Александар Сеничић.

Он за Танјуг наводи да је Јута заједно са државом иницирала разговоре о протоколима за путовања са туристичким земљама којима би били прецизирани услови под којима ће наши грађани путовати ове сезоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разговори са Грчком су иницирани пре свега да се предупреди да она не буде затворена и да људи који хоће да путују то могу да ураде. Зато инсистирамо на билатералном споразуму око протокола за улазак у Грчку а то ћемо радити и за остале туристичке земље“, наглашава Сеничић.

Према његовим речима, циљ је да се на време утврде правила. Као пример наводи протокол са Кипром где се земље сврставају у четири категорије па у одређеном тренутку зависно од тога којој категорији земља припада, важе и услови, као што је рецимо негативан ПЦР тест или неки други тест, осигурање од ковида и слично.

„Сада се у причу укључује и вакцинација. Сматрамо да вакцина не сме да буде једини услов већ мора бити и нека алтернатива, као што је рецимо негативан ПЦР тест“, истиче Сеничић.

Грчки министар туризма Харис Теохарис најавио је да ће наши туристи у ову земљу моћи да путују уколико су примили вакцину против корона вируса и да неће морати да буду тестирани нити ће им се одређивати карантин.

За оне који нису вакцинисани примењиваће се мере које тада буду на снази.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг