Србија

Ово су сви чекали! Познати професор открио: ЕВО КАДА СЕ ОЧЕКУЈЕ СМИРИВАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Епидемија коронавируса у Србији могла би да се смири крајем марта, почетком априла, када се број заражених спусти на 150 на 100.000 становника, каже за Информер професор Петар Кочовић, који математичком анализом прати ток епидемије короне.

Према његовим прорачунима, наша земља је сада у доста бољој ситуацији и идемо полако низбрдо са бројем заражавања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада се налазимо у ‘поп стар’, зони што значи да у последње две недеље имамо 300-500 заражених на 100.000 становника. Када упоредимо са претходним месецима, то су одлични резултати, али не смемо се опуштати – објашњава професор Кочовић.

Бољи дани од марта

На питање када можемо очекивати да се ситуација смири и да бар мало почне нормалан живот, он прогнозира:

Уколико се настави овим темпом и томе се дода вакцинација и велико интересовање грађана, већ од марта, априла можемо очекивати боље дане. Тада можемо имати од 150 до 300 оболелих. Али, људи се не смеју опуштати. Морају да се пазе и када приме прву дозе вакцине, док они који нису имали корону нити су се пријавили за вакцину морају бити одговорни и поштовати мере – напомиње наш саговорник.

Проценат заражених 16, 06

Да се епидемиолошка ситуација у нашој земљи поправља, потврђују и најновији подаци Министарства здравља. До јуче у 15 сати, у Србији је на ковид-19 тестирано 10.638 особа, од којих је позитивно 1.709. Проценат заражених у односу на тестиране је 16,06 одсто.

Нажалост, од последњег извештаја преминуло је још 19 наших грађана, а укупан број жртава до сада је 3.849.

„У болници се тренутно лечи 4.731 пацијент, од којих је на респиратору чак 161 оболео. Укупан број заражених у нашој земљи од почетка епидемије је 380.802“, саопштавају из Министарства здравља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс