Србија

ПОГАЧАР: Протест фриленсера је само увод, обараћемо сајтове институција, блокирати градове, ОВО ЈЕ ПЉАЧКА

Ви сте нама блокирали живот, ми ћемо вама блокирати живот и рад. Овим речима обратио се на конференцији за новинаре Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, поручујући надлежнима – држави, Министарству финансија и Пореској управи да су фриленсери и даље отворени за преговоре, али да намеравају да се „боре до краја“.

“Имамо документ да је држава још у фебруару 2020. планирала ово са фриленсерима што је покренула 15. октобра. Ово је припремљена акција Министарства финансија, Пореске управе и државе коју слободно можемо да назовемо пљачка радног народа који је остао у овој земљи да се бори и ради. Ово је народ који није отишао у другу земљу, иако је могао, и који намерава и да остане овде”, истакао је Погачар на конференцији одржаној испред Владе Србије, а уочи најављеног суботњег протеста у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Удружење радника на интернету не одустаје од својих захтева, а то су : обустава тренутне наплате пореза и преговори са Министарством финансија и Пореском управом о успостављању реалног начина опорезивања – а не оног који ће им узети више од половине прихода.

На конференцији за новинаре коју је ово удружење одржало испред Владе Србије, окупљенима су се обратили и фриленсери које су порезници већ контактирали. Један од њих, Владимир Илић, добио је решење на чак – шест милиона динара, на име прихода од осам милиона динара које је остварио током четири године (48 месеци).

“Ми смо спремни да се боримо, борићемо се до краја, протест је само увод у оно што власт може да очекује. Видеће да ће градови бити блокирани, да ће сајтови бити обарани, да ће разне институције бити блокиране да раде. То је оно што вам обећавамо у случају да не седнете за преговоре. Ви сте нама блокирали живот, ми ћемо вама блокирати живот и рад”, поручио је Погачар и додао да су радници на интернету и даље отворени за преговоре и да желе ову ситуацију да реше и у своју, и у корист државе.

Пореска решења и приндуна наплата

“До сада је уручено око 40 пореских решења, а рачунамо да је око 2.000 позива уручено од Нове године до сада, који ће ускоро, у року од месец, два – постати решења. Када је реч о принудној наплати – стигле су две опормене пред принудну наплату. Надам се да их неће бити. Ако буде принудне наплате, предузећемо, као и до сада, конкретне акције као што смо пердузели прошли пут и у року од два дана организовали протест”, каже за Нова.рс Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету.

Он додаје да ови људи немају шта да изгубе.

“Држава је одговорна, јер није примењивала закон који је застарео. Ми немамо намеру да сносимо кривицу за њихову одговорност. Предузећемо конкретне кораке ако наставе на овај начин са нама да не комуницирају и – наставићемо да се боримо”, поручио је Миран Погачар.

Извор: Нова