Србија

ПОЛАРНА НЕДЕЉА У СРБИЈИ! Спремите се, оно што нам стиже стаје у само две речи – ЛЕДЕНО ДОБА и температура од -20

После пролећних температура крајем прошле и почетком ове године забелела се цела Србија, наредних дана нас очекује још мало снежних падавина, а онда стиже – ледено доба!

Метеоролози најављују да за викенд у наше крајеве стиже веома хладан талас, па ћемо од петка 15. јануара у наредних пет дана имати веома ниске температуре, нон-стоп испод нуле, чак и у најтоплијем делу дана.

Наш уважени метеоролог Ђорђе Ђурић је потврдио за “Блиц” да нас крајем ове седмице очекују изузетно хладни дани. Он наводи и да се снег у Србији повремено очекује до четвртка, али не и значајније повећање снежног покривача.

– Крајем ове седмице очекује се стабилније и углавном суво време, а услед прилива веома хладне ваздушне масе са североистока, наредног викенда очекују се и ледени дани. Минимална јутарња температура биће и испод -10 степени, а максималне дневне неће прећи нула степени и остаће у благом минусу – каже Ђурић.

Он објашњава да након веома топлог почетка зиме, када су температуре биле и за 10 степени више од просека за ово доба године, време је коначно у складу са календаром.

Ово “ледено доба” које би према прогнозама требало да почне око 15-16. јануара, најавио је на свом Фејсбук профилу и Марко Чубрило, професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метеорологију.

SNEŽNE PADAVINE POLAKO PRESTAJU ALI ĆE IH JOŠ DANAS BITI POSEBNO NA SEVEROZAPADU I SEVERU REGIONA.

OD SUTRA DO PETKA…

Posted by Marko Cubrilo on Понедељак, 11. јануар 2021.

 

“Од 16. до 19. јануара следи период сувог, али веома хладног времена уз дневни мраз и минимуме до -20 степени на планинама”, написао је Чубрило.

– Ноћни минимуми ће бити јако, понегде и екстремно ниски и у низијама ће се углавном кретати од -6 до -14 степени Целзијуса, док би на планинама били и до -20 степени, посебно у недељу и понедељак увече када ветар стане.

Око 19. јануара над нама ће се налазит хладан антициклон, јутра ће и даље бити екстремно хладна понегде уз маглу, али ће дневни мраз мало попустити па ће максимуми понегде, пре свега на западу региона, средином дана бити до три степена у плусу.

И на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) се наводи да нас веома хладно време очекује од петка 15. до среде 20. јануара.

“Од 15. до 20.јануара уследиће углавном суво, али веома хладно време са умереним и јаким јутарњим мразевима и дневном температуром у већини места испод нула степени”, стоји у упозорењу РХМЗ-а, са напоменом да су то ледени дани (ледени дан је по дефиницији дан са максималном дневном температуром ваздуха мањом од 0 степени).

Рекорди

-39,5 степени је минимална температура у Србији измерена 13.1.1985. у Карајукића Бунарима

-26,2 степена је била рекордно ниска температура измерена у Београду и то 10. јануара 1893.

80 центиметара је рекордна забележена дебљина снежног покривача у Београду – 3.2.1962.

Екстремно хладне зиме
Последњу екстремно хладну зиму имали смо 2012. године када је само током једног викенда 37 општина прогласило ванредну ситуацију због снежних наноса и хладноће.

Те зиме забележена је појава која није уобичајена за велике градове, да снег пада у великим количинама чак и на -10 степени.

Снежне зиме забележене су и 1954, 1962, 1969, 1984, 1999…

Извор: Блиц