Православље

Помолимо се Светој Петки на ОВАЈ начин и све наше молитве ће бити услишене

Фото: Јутјуб

Света Петка у српском народу веома је поштована и цењена. Сматра се заштитницом жена, а, према предању, помагала је болесне и хранила гладне. Њен култ негује се вековима у југоисточној Европи, како код Срба, тако и код Грка, Румуна, Бугара, а поштују је и поједини нехришћански народи на средњем истоку.

Бугарски цар Јован Асен 1238. године по једнима је отео, по другима једноставно пренео мошти Свете Параскеве у свој престони град Трново. Кад су Турци освојили Бугарску, мошти су пренете, по заповести султана Бајазита, у молдавски град Јаши.Кнегиња Милица, ћерка цара Лазара, успела је 1396. да измоли светитељкине мошти и сахрани их у цркви Ружици на Калемегдану. Мађутим, Султан Сулејман Други пренео је мошти Свете Параскеве 1521. године у Цариград.Коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти молдавском кнезу Василију Лупулу који их је пренео у град Јаши и положио у цркву Света три јерарха, где су и данас.
Молитва Светој Петки
Света Петко, Божја Светитељко, моли Бога за нас.Удостојила си се гледања лица Божијег као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших.

Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетима здравље, малаксалима снагу, и свима бодрост и радост, Христова девственице, наша помоћнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буди и надаље престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, у уснулим у Господу прецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко.

Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин.

Извор: Opanak.net