Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ У САД! Трамп: Нећу препустити Белу кућу Бајдену! СЛЕДИ ХАОС!

Изабрани председник Џо Бајден и председник САД Доналд Трамп присуствовали су завршним митинзима кандидата својих партија за сенаторе из Џорџије.

Ако демократе освоје оба места у другом кругу избора у Џорџији, могу да поврате контролу над Сенатом у којем су већина тренутно републиканци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улози су велики јер ће контрола над Сенатом значити и колико лако ће изабрани председник Џо Бајден моћи да спроводи своју агенду, пошто је Представнички дом Конгреса већ демократски, пише Глас Америке.

Бајден је одржао ауто-митинг на паркингу у Атланти и поручио гласачима да својим избором сада не одређују само курс за наредне четири године, већ за следећу генерацију.

Грађани у Џорџији су на председничким изборима гласали у рекордном броју и помогли Бајдену да победи, уз малу разлику у гласовима.

Трамп је у понедељак одржао митинг у Далтону, на северу државе, и поновио да изборни званичници у Џорџији нису хтели да измене резултат избора, за који Трамп тврди да није валидан.

– Нема шансе да смо изгубили у Џорџији – Трамп је рекао својим присталицама.

Демократе хоће да преотму Белу кућу, не смете им то дозволити. Не смете им дозволити ни да покраду Сенат – каже Трамп.

Недавно је Вашингтон пост објавио аудио снимак на којем се чује како Трамп од републиканског државног секретар Џорџије Брета Рафенспрегера тражи да „нађе“ још 11.780 гласова, за колико је отприлике изборе у тој држави добио Бајден.

Рафенспрегер је то одбио уз образложење да су гласови у Џорџији три пута пребројани, чак и ручно, и да је несумњив победник демократа.

страживања показују да су демократе у благој предности, али Џорџија је историјски републиканска држава. Бајден је заправо први демократа који је тамо добио председничке изборе од 1992. године.

Очекује се да излазност на овим изборима буде изузезно висока, јер је током раног гласања изашло већ три милиона људи. Ипак, гласови се неће бројати док се не заврше избори, а резултат се вероватно неће знати на изборну ноћ.

Републиканци тренутно имају 50 места у Сенату, демократе 48. Ако добију оба места, резултат ће бити 50-50 и у том случају пресуђује глас председавајућег Сенатом, а то је у овом случају потпредседница САД Камала Харис.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг