Србија

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ МАЈКЕ: Дете ми умире на рукама, три дана има температуру, прешли смо три града и болнице, једва су га примили

Јелена Милосављевић из Владичиног Хана, мајка дечака, на свом Фејсбук профилу подигла је буру исповешћу о томе како је дете са температуром у једном дану обишло три здравствене установе, Владичин Хан-Врање-Сурдулица, где је на крају провео и новогодишњу ноћ. Мајка дечака у свом посту описала је колико дуго је трајала агонија док није утврђено где дете треба да буде смештено, те су лекари из једне установе слали дете у другу.

Јеленина објава подељена је више од 6.000 пута, а ова информација стигла је и до Министарства здравља, које је одмах реаговало, те се сада у овим установама спроводи контрола како би се тачно утврдило шта се тог дана дешавало и зашто дечак одмах није збринут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, мајка је кренула са хронологијом догађаја, а све је почело како је написала 20. децембра, када је и сама била позитивна на ковид.

– Трећи дан откако сам позитивна на цовид и први дан како Радомир добија температуру 38.5. Супруг, тада још увек негативан, води га код педијатра и Раде до суботе пије сируп. Супруг се тестира 26.12., позитиван је, 29.12. након три дана затишја и наизглед оздрављења, у уторак поподне Раде добија 38.8. Са педијатрије нас практично враћају кући јер медицинска сестра више верује дигиталном топломеру који је показао 36.6, него детету које гори и које је фебрилно, што би уочио и лаик, а камоли медицински радник, написала је Јелена у својој објави.

Те ноћи, према њеним речима дете је добило температуру 40.2, и од 31. децембра креће агонија.

– На дечијем у Сурдулици нас прима изузетно љубазна и професионална докторка која црпи много информација од мене о целом току болести, и обавља детаљан преглед детета. Закључује да (увелико фебрилан и дехидриран, готово беживотан) Раде ипак има корону, и пише извештај са препоруком педијатру у Владичином Хану да дете упути на педијатрију у Врању. Дете ком увелико скаче температура, стављамо назад у кола и идемо у Хан по упут за Врање. Тамо се крсте од ових у Сурдулици али нам ипак дају упут. Стижемо у Врање, упућују нас у дечију цовид амбуланту – наводи се у посту.

Из Врања, дете је поново послато у Владичин Хан, из Хана поново добија упут за Сурдулицу, где малишан остаје три дана на болничко лечење.

– У 18.30 примљени смо у Сурдулици на дечјем одељењу. Чекамо доктора ког су позвали. Детаљно прегледа Радета и каже да је он сигурно био позитиван у задњих десет дана. Да има и гнојну ангину и да морамо да останемо јер ће да колабира овако дехидриран. Данас смо доживели да дете, које је у 11 часова примио први лекар знајући да већ данима има превисоку температуру, и да није јео и пио, дакле такво дете у 21. веку наредних седам сати возимо у колима у три града. Доживели смо да га два пута у року од два сата тестирају на цовид, као да не верују сами себи ни првом тесту? Ушли смо у Нову годину у болничкој соби, без тате и супруга, сами, а ову сузу у дететовом оку никоме нећу да опростим. У 3 сата се пробудио и рекао ми као из ведра неба: „мама, ја те много волим. И тату волим изнад облака, као Зарију“. У 4 часа је тразио ћевап, сок и воду. Коначно је успео да једе и пије, и заспао. Не знам колико ћемо бити у овом собичку величине кутије шибица, али обећавам ти сине, неко ће да одговара за твоје малтретирање и сузе данас, чим изадјемо из болнице. Извини сине, и у моје и у њихово име – написала је, између осталог Јелена у свом посту.

Министарство здравља одмах реаговало, испитаће цео случај

Како би сазнали како је настао неспоразум, па је малишан под температуром сате провео возећи се од града до града, упутили смо питања на више адреса. Како сазнајемо, државни секретар у Министарству здравља проф.др Зоран Радовановић затражио је од свих поменутих здравствених установа извештаје, али и да се спроводе контрола како би се утврдило шта се тачно догодило.

Директор ЗЦ Сурдулица, др Драган Китановић, у разговору за „Блиц“ објаснио је да је у њиховом случају све уређено по протоколу, али да ће свакако цео случај бити испитан.

– Жао ми је што су доживели такву непријатност, али важно је да је дете сада добро, био је овде три дана и отпуштен је кући. Што се тиче слања из Судрулице за Врање, разлог је тај што сада у овим околностима, дете са температуром, мора да иде код инфектолога а ми даље поступамо како он наложи. Свакако, ми ћемо испитати цео случај – рекао је Китановић за „Блиц“.

Мајка: Ганули сте ме порукама

Мајка малишана написала је да је дете сада добро, али да је примила пуно порука и речи подршке после њене објаве.

– Добили смо безброј порука подршке и бриге, како од људи који нас познају, тако и од оних који нас не познају. Раде је сада добро, мада тек сада, чини ми се, избија сва она траума и фрустрација коју је ово мало биће доживљавало 31.12. ни не знајући шта му се дешава и зашто толико пати – написала је мајка на свом профилу уз фотографију малишана како дува свећице.

Извор: Блиц