Здравље

Познати доктор открива! ОВО СУ 3 СИМПТОМА КОЈА ПОКАЗУЈУ ДА ХИТНО МОРАТЕ У БОЛНИЦУ! Један минут може бити пресудан!

Кардиоваскуларни болесници су током пандемије коронавируса сврстани у ризичну групу, заједно са свим осталим хроничним болесницима.

Како наглашава проф. др Арсен Ристић, јасно је да инфекција која почиње упалом плућа и прави озбиљан поремећај размене гасова у организму оптерећује кардиоваскуларни систем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Које симптоме не смете да игноришете?

– Пре свега то је нагла појава бола у грудима која не пролази ни после пет минута, нити после узимања нитроглицерина.

– Нагло настао осећај недостатка ваздуха;

– Нагло настало замарање.

То су симптоми који захтевају хитно збрињавање. С друге стране, хронични пацијенти већ знају колико могу да толеришу појаву појединих симптома, али када бол буде много дужи, интензивнији, када је праћен презнојавањем, чак и страхом од смрти, такви пацијенти не би смели да чекају да се што пре обрате лекару, наглашава др Далибор Драгишић.

То што неки пацијенти често одлажу да се јаве лекару када осете извесне тегобе је био значајан проблем и пре појаве пандемије, али је сада постао доста уочљив не само код нас већ и у свету. Људи у страху од ковида-19 покушавају да се сами лече, чекају да тегобе саме од себе прођу.

„То се некада заиста и деси, али у стањима која јесу ургентна, као што су срчани или мождани удар, сваки минут се рачуна и сваки минут кашњења има своје последице на тежину самог срчаног удара и на тежину последица које ће оставити. Јер потенцијални ризик од основне болести или ковид инфекције је неупоредив“, наглашава професор др Арсен Ристић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС