Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВЉУЈЕ: Стиже ново захлађење са снегом (ФОТО)

Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио је јаче захлађење почетком следеће седмице, али оно неће бити као претходно, већ ће се температуре вратити на просечне вредности за ово доба године.

– Након осетнијег отопљења и температура и преко 15°Ц, очекује се захлађење и повратак температура на просечне вредности за ово доба године, па ће од понедељка време бити у складу са календаром

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петак је у Србији протекао у знаку веома топлог времена за ово доба године. Максимална температура била је од 11 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц, а у Лозници до пролећних 19°Ц. Веома високим температурама за ово доба године допреинео је и фенски ефекат јужног и југозападног ветра, нарочито у Подрињу, Срему и у Колубарском округу. Златибор је мерио 9°Ц, Сјеница 8°Ц, а Копаоник 0°Ц. Знатно хладније у односу на остатак Србије било је у Тимочкој и Неготинској Крајињи, па је након јутарњхге мраза, током дана било од 5 до 7°Ц. Снег се интензивно топио и на планинама до 1500 метара надморске висине – наводи Ђурић на Фејсбуку.

Како каже, викенд протиче у знаку веома топлог времена за ово доба године.

– Температуре су у већем делу Србије као и јуче и крећу се од 11 до 17°Ц, у Београду је 14°Ц. Златибор и Сјеница мере 8°Ц, а Копаоник 0°Ц. И данас је у Неготинској Крајини хладније у односу на остатак Србије. Иначе, у већем делу Србије је умерено до претежно облачно, а на западу Србије пада и киша. Овакво време последица је циклонске активности изнад Европе, а Србија и наше подручје налазе се у топлом сектору циклона, због чега преовладавају снажна јужна струјања, али и прилив ове веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана. Оваква ситуација очекује се и у наставку викенда, па ће слично време бити и у недељу током већег дела дана.

Nakon osetnijeg otopljenja i temperatura i preko 15°C, očekuje se zahlađenje i povratak temperatura na prosečne…

Posted by Djordje Djuric on Субота, 23. јануар 2021.

 

У наредним сатима изнад Ђеновског залива очекује се формирање секундарног циклона и он ће се у наредна 24 сата премештати преко севера Италије ка Јадрану.

– У ноћи између недеље и понедељка овај циклон ће јачати и премештаће се са Јадранског мора преко Балканског полуострва, а својим центром преко нашег подручја даље на североисток ка области Карпата. Овај циклон донеће области Јадрана и области Динарида веома обилну кишу и снажне пљускове са грмљавином, вишим планинама и веома обилни снег. Овај циклон Србији ће у недељу увече и у ноћи између недеље и понедељка условити јаче наоблачење са кишом и пљусковима, на планинама са снегом, а умерен до јак ветар јужних праваца ће у недељу увече и током ноћи по продору хладног фронта бити у скретању на јак северозападни и пролазно ће бити и веома јак, на ударе и олујни. Прелазак циклона и продор хладног фронта условиће да са севера и северозапада преко Панонске низије дође до продора и осетно хладније ваздушне масе, тако да се очекује осетнији пад температура и за више од 10 степени, а киша ће у недељу увече и током ноћи на северу и западу Србије прећи у суснежицу и снег. У понедељак ујутро киша ће и у нижим осталим пределима Србије прећи у суснежицу и снег, осим на југу и југоиостоку Србије. Током дана следи престанак падавина и разведравање. Температуре ће бити од 1°Ц на северозападу до 9°Ц на југоистоку Србије – истиче метеоролог и додаје да се очекује ново наоблачење.

Извор: srbijadanas.com