Свет

ПОЗНАТИ МИЛИЈАРДЕР ЗНА ШТА СЕ СПРЕМА! После короне ништа неће бити исто, а ко буде имао земљу…

Бил Гејтс, четврта најбогатија особа на свету и како сам тврди штребер који је познат по својим раним вештинама програмирања, а не по љубави према отвореном, тихо је уграбио 242.000 хектара пољопривредног земљишта широм САД-а – довољно да га учини највећим приватни власником пољопривредног земљишта у Америци

После вишегодишњих извештаја да је куповао пољопривредно земљиште на местима попут Флориде и Вашингтона, Ленд рипорт је открио да је Гејтс, који према Форбсу има нето вредност од готово 121 милијарду долара, створио масиван портфељ пољопривредног земљишта који обухвата 18 држава.

Његова највећа имања су у Луизијани (69.071 хектара), Арканзасу (47.927 хектара) и Небраски (20.588 хектара). Поред тога, он има удео у 25.750 хектара прелазног земљишта на западној страни Феникса у Аризони, које се развија као ново предграђе.

Према истраживању Ленд рипорта, земљиште држи директно и преко независних субјеката Каскејд Инвестментс, Гејтсова лична инвестициона средства. Остале инвестиције ове компаније укључују компанију за сигурност хране Еколаб, малопродају половних аутомобила Врум и Канадску националну железницу.

Иако може бити изненађујуће да би технолошки милијардер такође био највећи власник пољопривредног земљишта у земљи, ово није једини Гејтсов изет у пољопривреду. Током 2008. године, Фондација Бил и Мелинда Гејтс најавила је 306 милиона долара бесповратних средстава за промоцију одрживе пољопривреде са високим приносом међу малим пољопривредницима у подсахарској Африци и Јужној Азији. Фондација је даље уложила у развој и ширење “супер усева” отпорних на климатске промене и млечних крава са већим приносом. Прошле године организација је најавила Гејтс AG One, непрофитну организацију која унапређује те напоре.

Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, нити да ли се неко од земљишта одваја за очување. Међутим, постоје неке назнаке да би земљиште могло да се користи на начин који се поклапа са вредностима фондације. Цотонвуд Аг Менаџмент, подружница компаније Каскејд, члан је Лидинг Харвест-а, непрофитне организације која промовише одрживе пољопривредне стандарде који дају приоритет заштити усева, тла и водених ресурса.

Гејтс није једини милијардер на листи најбољих власника приватних пољопривредних површина у Ленд рипорт. Суоснивачи компаније Стеварт и Линда Ресницк (нето вредност: 7,1 милијарда долара) сврстали су се на треће место са 190.000 хектара. Њихово пољопривредно земљиште производи робу за њихове брендове, укључујући мандарине ПОМ Вондерфул, Вондерфул Пистаћиос и Вондерфул Халос.

Иако је Гејтс можда највећи власник пољопривредног земљишта у земљи, он ни у ком случају није највећи појединачни власник земљишта. На својој листи 100 водећих америчких власника земљишта, The Land Report даје прво место председнику Либерти Медиа Џону Малонеу, који поседује 2,2 милиона хектара ранчева и шума. Оснивач ЦНН-а Тед Тарнер заузео је треће место са 2 милиона хектара ранч земљишта у осам држава. Чак и извршни директор Амазона Џеф Безос инвестира у земљиште великих размера, заузевши 25. место са својим власништвом од 420.000 хектара, углавном у западном Тексасу.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс/forbes.com