Србија

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО СВЕ: „Знате какве проблеме имамо на Косову и Метохији, отворићемо расправу о војном року“ Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

Београд — Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на састанку са представницима војске разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока.

Он је најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разговараћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране“, истакао је Вучић.

Додао је да је лоша страна јер само обезбеђивање хране кошта 70 милиона евра, а када се обезбеде и приходи за војнике, треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди евра.

Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији.

Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

„Немамо проблем са професионалним војницима као што смо имали прошле године“, рекао је он и напоменуо да је проблем што се њима нуде веће плате на другим местима.

Вучић је пренео данас да се на састанку са представницима Министарства одбране и Војске Србије разговарало „о свим могућим правцима угрожености безбедности Србије“ и поручио да у том контексту Србија мора да води рачуна о себи.

„Знате какве проблеме имамо на Косову и Метохији, имамо и друге регионалне проблеме, уз трећу врсту проблема, који се тичу геополитичких размрица великих сила, а где смо ми неретко земља око које се њихови интереси сучељавају“, рекао је Вучић.

„Радили смо много тога на унапређењу борбене готовости, на куповини најсавременијег наоружања“, рекао је он сумирајући рад Војске Србије и Министрства одбране у 2020. години.

Додао је да је у условима који нису лаки задовољан радом и ангажманом наших људи.

„Наша војска је фактор стабилности, безбедности и фактор одвраћања свакога ко би хтео нашу земљу да нападне. Биће још улагања у наш систем“, рекао је он.

Споменик Стефану Немањи споран је за оне који би желели да Београд, осим чињенице да је он увек био космополитски град, никада не буде српски град, одговор је председника Александар Вучић на питање зашто је споран споменик Стефану Немањи.

Вучић је истакао да је Стефан Немања сидро српске државности, као што је Свети Сава, и у моралном и у духовном, смислу крст наше духовности.

„Могу они да раде шта хоће, народ је био пресрећан и начином на који смо то урадили и скромношћу којом смо све извели, а истовремено смо добили један од најлепших споменика у Европи“, рекао је Вучић новинарима, након састанка са представницима Министарства одбране и Војске Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92