Свет

Председник саопштио: Имамо чудотворан лек за ковид! Лекари: Наука не подржава

Каракас — Председник Венецуеле Николас Мадуро промовише „чудотворни“ лек за који тврди да лечи ковид-19 без нежељених дејстава. Лекари: Наука не подржава.

Мадуро је у недељу представио Карвативир, оралну суспензију за коју тврди да је тестирана на пацијентима у болници у Каракасу и у спортском центру коришћеном као привремена ковид болница, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лек је прошао кроз девет месеци проучавања, испитивања, клиничке примене на јако болесним људима који су били на респираторима и успели смо да их опоравимо, рекао је венецуелански председник током телевизијског преноса у недељу.

Он је течност описао као „чудотворне капи Хосеа Грегорија Ернандеса“, венецуеланског доктора који је живео у 19. веку и којег је Римокатоличка црква прошле године прогласила блаженим, без навођења њених активних састојака.

Министарство информисања није одмах одговорило на захтев за коментар.

Лекари наводе да се Карвативир базира на мајчиној душици, биљци која се вековима користи у традиционалној медицини, али чији ефекат на коронавирус није утврђен.

Венецеуланска Национална академија за медицину је у саопштењу које је издала јуче навела да Карвативир „поседује терапеутски потенцијал против коронавируса“. Без обзира на то паметно је сачекати још података из испитивања како би га сматрали леком против ковида, наводи се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг