Свет

ПРЕМИЈЕРКА ШКОТСКЕ ШОКИРАЛА СВЕТ: Најавила потез који може да уништи Уједињено Краљевство

Премијер Шкотске Никола Старџен изразила је данас наду да ће Шкотска постати независна и поново се придружити ЕУ, указавши да Шкоти нису желели Брегзит, против којег су већински гласали на референдуму 2016. године.

– Сада пролазимо кроз „тврди Брегзит“ против наше воље, у најгорем могућем тренутку, усред пандемије и пивредне рецесије – написала је Старџен на интернет страници своје странке СНП, која подржава независност Шкотске, два дана након дефинитивног изласка Велике Британије из ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је поново изразила спремност да организује нови референдум о независности Шкотске, након што је 2014. пропао први такав покушај јер је 55 одсто Шкота гласало против.

Одлука о организацији референдума је на британском премијеру, који то одлучно одбија.

Када би СНП на локалним изборима у мају однео велику победу, то би повећало притисак на Лондон да пристане на нови референдум.

Према последњем истраживању јавног мњења, које је провео институт „Саванта комрес“ половином децембра, 58 одсто Шкота подржава раскид са Великом Британијом као никада до сада.

На референдуму 2016. године је 62 одсто Шкота било против изласка из ЕУ, који је подржало 51,9 одсто грађана Велике Британије.

– Не желимо отићи и надамо се да ћемо вам се ускоро поновно придружити као равноправан партнер – поручила је Старџен.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Срна