Србија

РАЗДОР! ЗОРАНА ИЗБАЦУЈЕ ДАНИЦУ ДРАШКОВИЋ И ЕКИПУ ИЗ НИС-а: Ево и зашто…

Драгутин Матановић, један од троје српских чланова у Одбору директора НИС, послао је 4. новембра 2020. писмо Влади Србије, којим обавештава премијерку Ану Брнабић да ће они одговарати о свом раду само Влади, а не и ресорној министарки (Министарство рударства и енергетике) Зорани Михајловић, сазнаје Курир.

Овај допис је, према речима нашег извора, био иницијална каписла да Михајловићева претресе биографије и учинак српских чланова у Одобру директора НИС и потом предложи Влади њихову смену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закувало се

– Матановић је у име троје српских чланова у Одбору директора НИС: Данице Драшковић, Дејана Раденковића и у своје име, послао допис Влади, а за премијерку Ану Брнабић, да ће они подносити рачуне само Влади, а не и Михајловићевој. То је било почетком новембра, када је Михајловићева већ објавила „рат“ директорима јавних предузећа да ће морати транспарентније да воде своје послове – каже извор нашег листа и додаје:

– Мање од месец дана после тог Матановићевог дописа, Министарство рударства и енергетике је затражило смену свих српских чланова у Одбору директора НИС, јер су, како је наведено, дуго на поменутом положају, а учинак није задовољавајући.

Матановић у разговору за наш лист потврђује да је послао допис у Немањину 11.

– Моје писмо упућено премијерки Владе Србије написано је на основу Пословника о раду Владе и другим законским одредбама – наводи Матановић, а на питање зашто је баш сада послао писмо, али и шта каже на Михајловићкине изјаве да је време да српски чланови буду промењени јер су дуго на тим позицијама, а нема неког учинка, он је поручио:

– Све чињенице ће бити у нашем извештају Влади. Неке ствари у вези с пословањем НИС биће много јасније.

Са друге стране, Михајловићева, у разговору за Курир, каже да свако може да пише Влади, али да је кристално јасно које су чије обавезе.

– То је познати образац понашања, исто као и (Душан) Бајатовић. За њих је најбоље, тако су навикли, да ником не полажу рачуне, пошто за све ово време, све године које представљају Србију у НИС, никад нису поднели извештај о свом раду, нити ресорном министарству нити влади. Министарство ће свакако затражити додатна појашњења – истиче Михајловићева и појашњава:

Ево зашто се боре за НИС

Плата од 7.000 евра, картице за гориво, ручкови…

Према подацима Агенције за борбу против корупције, Даница Драшковић, као члан у овом телу НИС, има месечну накнаду од 771.000 динара, док Матановићу сваког месеца легне на рачун 6.670 евра. Раденковић је своја примања пријавио Агенцији, али је затражио да она буду у регистру који није видљив јавности.

Поред абнормалних апанажа, чланови Одбора директора НИС имају на располагању и картице за гориво, репрезентације…

Не одустаје

– А писмо, свако може да пише Влади, само јасно се знају обавезе свакога, па и њихове. И није само то, много боље су могли, много боље, и верујем да се и сами слажу да је време да се освежи српски део у НИС. Верујем да знају да је Србија на првом месту, а не њихова примања и други интереси. Као што и председник каже – чиста енергија, нова крв, више елана.

Иначе, према речима нашег извора, Влада ће у наредних месец и по дана одлучивати о предлогу министарства да се српски чланови у Одбору директора НИС смене.

Даница Драшковић није одговарала на позиве.

Извор: Курир.рс/Катарина Благовић