Србија

СЛЕДИ ХАОС? Курти: Нећемо започети трећи балкански рат да бисмо се ујединили са Албанијом

Председник Покрета Самоопредељење Аљбин Курти рекао је, коментаришући наводе лидера АБК Рамуша Харадинаја да ће на бити Косову организован референдум за питање уједињења са Албанијом, да би Косово свакако требало да има право на организовање референдума, али не нужно по том питању, преноси Репортери.

Како је Курти нагласио у видео интрвјуу са уредницима политичког магазина „Оксфорд политикал ривјув“ , Косово неће изазвати трећи балкански рат како би дошло до уједињења са Албанијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Устав Косова каже да Косово не може бити уједињено ни са једном другом државом. Срби, Бошњаци и други, сви су они држављани Косова, али када Србија жели да се меша у унутрашње ствари Косова, тада се шаље порука да је Косово слаба држава која се суочава са хегемонијом Србије. Србија жели да створи Велику Србију, док Београд врши притисак на Србе на Балкану да се не интегришу. Желимо да имамо право на референдум, не желимо да видимо било какав облик насиља. Косово би требало да има право на референдум, не нужно да се придружи Албанији, већ да има право на референдум“, рекао је Курти.

Када је реч о постизању коначног споразума са Србијом, Курти је рекао да би требало да постоји воља и искрене намере са обе стране, како би се постигао трајни договор.

„Морамо да поставимо јасне захтеве једни другима. Србија има неке захтеве за Косово, као и ми за њих, а буду на столу док се води поштен дијалог. Исто тако, још једном морају да се ревидирају вих 33 прелиминарна спорзума из Брисела, а који се не спроводе. Морамо да затворимо то поглавље да бисмо кренули напред“, истакао је Курти.

Како је екао, у потпуности је спреман да саслуша потребе и захтеве косовских Срба, који су његови суграђани.

“Али морам да кажем да нисам спреман да уђем у пројекат где морамо да надокнадимо Србији губитке које је она проузроковала на Косову. Сузе на Вучићевом лицу нису сузе обичних Срба, већ су сузе Србије као државе која је изгубила Косово. Преговори у дијалогу су нешто од чега би обични грађании требало да имају корист, а не политичари. Морамо да помогнемо грађанима“, рекао је Курти.

Поменуо је и случај покушаја проглашења ванредног стања од стране бившег косовског председника Хашима Тачија.

“У марту 2020. године бивши председник је желео да прогласи ванредно стање и желео је да преузме вођење државе у својим рукама. Желео је моћ да Косово трансформише из парламентарне републике у председничку. Мислио је да је краљ. Замислите да краљица Елизабета позове полицију у Британији, а да се не повинује наредбама премијера Џонсона“, рекао је Курти.

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/Репортери

Ознаке