Србија

СМАЊЕНЕ НАКНАДЕ ЗА ПОРОДИЉЕ! Министар Дмитровић разбеснео маме када их је назвао колатералном штетом

Фото: Јутјуб

Накнаде за мајке на породиљском одсуству биће смањене због олакшица које су донете да би се ублажиле економске последице корона кризе.

Рачуница је јасна, како у обрачун накнаде за породиље улазе само они месеци за које је плаћен порез, а како су многи послодаваци користили право и помоћ државе да не плаћају порез због пандемије новог вируса, добром делу мајки које сада иду на породиљско биће смањене накнаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како рачуна портал Бебац, ако је жена радила 18 месеци у континуитету и примала плату од 50.000 динара, а у њен обрачун зараде улази само опорезованих 14 месеци, уместо 50.000 динара примаће 38.800 динара.

– Почетком марта треба да се породим и верујте ова вест ме затекла. Нико о томе није размишљао и надам се да ће се наћи неко решење да нам не смање накнаде. Када сам израчунала колико мој послодавац није плаћао порез, испада да ће ми накнада бити мања за 20.000 динара, што није занемарљива цифра, поготово када живот са стотинама нових издатака за бебу свакако постаје знатно скупљи. Планирала сам да одем раније на породиљско, већ ми је тешко да се крећем, али сада ћу да радим докле будем могла – рекла нам је будућа мајка Леа Лончар из Новог Сада.

Међутим, како је данас најавила премијерка Србије Ана Брнабић, у најкраћем року ће бити исправљена одлука о умањењу накнаде за породиљско боловање, додавши да труднице и породиље не смеју да буду колатерална штета кризе изазване пандемијом.

Она је казала да је Влада Србије добила писмо од родитељског портал Бебац у коме се указује на тај проблем и захвалила им што су скренули пажњу на то.

– Министар (финансија) Синиша Мали већ ради на решавању тог проблема и гарантујем да ће он бити исправљен у најкраћем могућем року – рекла је Брнабић у Скупштини Србије, где је учествовала на конференцији Женске парламентарне мреже, посвећене стању родне равноправности у Србији.

Шта се десило?

Како би се ублажиле економске последице изазване пандемијом, држава је омогућила послодавцима да одложе плаћање пореза и доприноса за своје запослене. Послодавци су имали право да одложе плаћање пореза и доприноса за укупно четири месеца: март, април, мај и август, или април, мај, јун и август 2020. године.

Све труднице и породиље којима ови месеци улазе или ће улазити у последњих 18 месеци од дана отварања трудничког боловања, односно 18 месеци од отпочињања породиљског боловања, ако нису користиле трудничко боловање, биће у великој мери оштећене, јер ће им се у обрачуну накнаде зараде ови месеци рачунати са нула динара.

Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекли су да породиље неће бити оштећене, већ ће им се та разлика накнадно уплатити, али тек кад послодавац у репрограму исплати све заостале порезе и доприносе.

Проблем је што у поменутном репрограму послодавци имају рок да исплате заостале порезе и доприносе све до краја првог квартала 2023. године. Тако да ће многе мајке тек после тога моћи да поднесу захтев да им се разлика накнадно исплати, што је дуг период.

– Нажалост. Колатерална штета. Не постоји државна мера која некоме није нашкодила – образложио је у преписци на Твитеру ову ситуацију и актуелну тему на мрежама Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици и демографију.

Контактирали смо министра у жељи да нам појасни свој став објављен на друштвеним мрежама. Како додаје, потрудиће се да нађу решење и да накнаде остану исте.

– Не знам заиста шта ту треба да се објашњава. Констатовао сам стање, рекао да је, нажалост, то последица једне мере донете да наша привреда лакше прође кроз овај кризни, тешки период. Наравно да ћемо видети може ли се и како овај проблем решити, али ништа не може да се уради преко ноћи – рекао је Дмитровић.

Како остати без 11.111 динара
Жена која у јануару 2021. отвара трудничко боловање, радила је 18 месеци у континуитету и примала је плату у износу од 50.000 динара.

У обрачун накнаде зараде улазе само они месеци за које су плаћени порези и доприноси. Ако је њен послодавац користио право које је прописала држава, у обрачун накнаде зараде улази укупно 14 месеци.

14 месеци x 50.000 динара = 700.000 динара

Овај износ дели се са 18 јер у обрачун улази последњих 18 месеци. Тако накнада зараде за жену која је уредно 18 месеци примала 50.000 динара, на породиљском одсуству износиће 38.889 динара.

Извор: Блиц