loading...
Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Докторка Глигић: Нешто се променило у вирусу, мислим да је британски сој већ неко време међу нама! Ево шта следи!

Са потврдом новог, британског соја вируса корона, епидемиолошка “игранка” враћа се на почетак и опет можемо да очекујемо пораст оболевања, а да ли ће он изазивати тежу клиничку слику и већу смртност, поузданије ће се, и у свету и код нас, знати тек за месец дана, пишу Новости.

Уз многе непознанице које још прате и изворни сој, а нарочито овај нови, за који се засад зна само да је много заразнији, и до 70 одсто, вирусолог др Ана Глигић, за “Новости”, каже да је сигурно једино да ће доступне вакцине против ковида 19 штитити и од измењеног соја, али у мањем проценту.

Докторка Глигић уопште нема дилему да је британски сој у Србији био присутан и пре него што је званично потврђен у узорку Новосађанке која је 31. децембра допутовала из Велике Британије.

– Сад имамо епидемију у пандемији, а да је нови, измењени сој код нас присутан већ извесно време, за мене лично, доказ је то што нам скала броја новоинфицираних већ дуже шета горе-доле – каже др Глигић.

– Епидемија се сада не понаша као у априлу. После силаска са пика нисмо се усталили на једном броју новоинфицираних, што је потврда да се у понашању вируса нешто променило. То је, у неку руку, и образац деловања тих вируса из природног жаришта, којима је човек само случајна карика. Борећи се да опстану, они се мењају у своју корист, изненаде нас и епидемијски процес враћају на почетак.

Нови сој код нас је потврђен после потврде у Румунији, Словенији и Мађарској. У Европи га има у 23 земље, а у свету у 60. Многе државе се, баш због чињенице да је много заразнији, а по неким проценама и до 40 одсто смртоноснији, поново одлучују за затварање и пооштравање противепидемијских мера.

– Много је нагађања, али засад ништа није доказано и мора се сачекати месец-два да би поузданије могло да се каже да ли британски сој изазива теже клиничке слике, да ли напада више органа у телу човека него изворни сој вируса корона, као и да ли даје већи леталитет – каже др Глигић. – Убеђена сам да ћемо се извући, са порастом оболевања, али без енормног раста новоинфицираних у односу на врх трећег таласа епидемије, што вакцинацијом, што природним прокужавањем, а делом и самим понашањем вируса који овако долазе из природе на човека, ако нас корона опет не превари, као што нас је досад много пута изненадила својим понашањем и карактеристикама.

Још је, наравно, рано и за калкулације у којој мери би постојеће вакцине могле да буду мање ефикасне против новог соја, али је докторка Глигић уверена да ће та одступања бити најмања код кинеске вакцине:

– То је мртва вакцина направљена од целе вирусне честица и ствараће антитела и према малим прооменама самог вируса, али можда не баш у проценту који су произвођачи навели.

Управо кинеске, “Синофармове” вакцине Србија има највише на лагеру, а председник Александар Вучић је открио да је молио кинеског председника за још милион доза. Испоруке “Фајзерове” вакцине су умањене: у понедељак је стигло 11.700 доза. Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, каже да се иста количина очекује и следеће седмице, а да би 15. и 22. фебруара требало да добијемо по 40.000 доза.

Мимо редовних, недељних испорука, Србија ће, како је најавио председник Вучић, ускоро добити 100.000 доза истог произвођача, набављених “бочним линијама” у општој светској јагми за вакцинама.

На вакцинацију је у понедељак у целој Србији позвано 25.000 људи који су се пријавили преко е-управе или кол-центара, где је досад евидентирано више од 578.000 пријава.

– За све који приме прву дозу вакцине, друга је обезбеђена, а све три доступне вакцине у Србији ефикасне су и за нови сој вируса – каже Мирсад Ђерлек. – Позивамо грађане да се што пре вакцинишу. Има места за опрезност због потврде новог соја, не и за панику, али се и даље морамо придржавати епидемиолошких мера.

У то је убеђен и проф. Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба. Он каже да је реално очекивати још нових случајева заразе британским сојем, иако су пронађени сви контакти Новосађанке код које је он потврђен.

– Тај вирус је заразнији, а када је заразнији онда самим тим постоји и могућност већих фаталних исхода, али то је питање на које треба да одговоре микробиолози. – Није било шансе да се он рашири, али је питање да ли смо нови сој имали и пре овог случаја који је откривен. Морамо да будемо спремни да ће се појављивати. Ми смо земља која и даље има саобраћајне везе у свим правцима, па да ли је могао да дође и из Румуније, Мађарске то није битно…

МЕРЕ НЕЋЕ БИТИ УБЛАЖЕНЕ

ИАКО се очекивало да би Кризни штаб, који је већ неколико пута одбио да продужи радно време до 22 сата, могао да попусти и да од 1. фебруара угоститељи и трговине раде два сата дуже, због потврде новог соја, то пада у воду. То потврђује и професор Тиодоровић:

– Појава новог соја је ситуација која апсолутно елиминише свако ублажавање мера. Значи, нема ублажавања мера, без обзира на то што нам добро иде вакцинација, али треба обезбедити довољну количину вакцина.

РУСИ СТИЖУ У “ТОРЛАК”, СПРЕМА СЕ ПРОИЗВОДЊА “СПУТЊИКА”

ЕКИПА руских стручњака стићи ће 29. јануара у Институт “Торлак”, где треба да учествује у покретању процеса производње вакцине “спутњик В”.

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је да ће за два и по месеца почети прва фаза производње руске вакцине у “Торлаку”, као и да би за шест месеци могла да уследи и друга фаза, односно да би вакцина могла да се прави из серума.

– Купили смо машину за прву фазу производње и до краја недеље долазе људи из Русије да погледају шта треба. Треба да узмемо још неколико ствари, уско специјализованих. Чим набавимо још то, бићемо спремни да почнемо прву фазу. То је веома значајно и велика је предност и сигурност да имамо нашу производњу – рекао је Лончар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Новости.рс