Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Пандемија је могла да се заустави пробиотицима“

Нови сој вируса корона, регистрован у Уједињеном Краљевству, смртоноснији за 30 одсто, то показују прве анализе о којима је британску јавност јуче обавестио премијер Борис Џонсон. Мутирани вирус појавио се и у региону, у Мађарској и Румунији, али и у Србији. Хоће ли утицати на вакцинацију у Србији? Могу ли ове мутације да нас врате на почетак пандемије?

Горан Белојевић, професор Медицинског факултета, рекао је за ТВ Прва да је мутација вируса битна због вакцинације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вакцинација је ризична јер се утркујете са природом, односно са агенсом који се мења. Ако се он толико промени, он постаје нови агенс и онда вакцина нема ефекта“, сматра Белојевић.

Важно је обезбедити довољно доза за ревакцинацију, и не сме да се догоди ситуација да понестане вакцина за ревакцинацију, која је битна за ефикасност саме вакцине.

„Најбоља вакцина је кинеска, то је једина класична вакцина, све остало су генетске манипулације“, рекао је Белојевић, додајући да ФДА неће одобрити кинеску вакцину из политичких разлога.

Кина профитира од пандемије и ако јој се дозволи да дистрибуира вакцину и Америци и Европи, то ће је лансирати у економску орбиту, сматра Белојевић.

Професор додаје да је кинеска вакцина убедљиво најскупља и то није случајно, али ње ће бити највише јер је Европа и Америка неће одобрити.

Истакао је да подржава вакцинацију али да се неће вакцинисати из научних разлога.

„Ја не могу да оболим или да преносим заразу јер сам под сталном пробиотском заштитом од прошле године. Ја сам једини у свету који сматра да се пандемија могла зауставити пробиотицима“, наводи он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ ПРВА