loading...
Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: “Србији се нуди да капитулира, прави компромис је подела Косова”

Извештај Међународне кризне групе и предлози за наводно постизање компромиса Београда и Приштине су некоректни, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Он оцењује да је извештај у интересу албанске стране и представља позив Србији да капитулира, што се неће десити.

У извештају под називом “Поновно покретање дијалога између Косова и Србије“, на 27 страна, у пет поглавља, говори се о улози ЕУ у преговорима о техничким питањима, али аналитичари Међународне кризне групе предлажу и три опције за постизање компромиса.

Прва је награђивање Србије, која би, као награду за признање косовске независности добила донаторску подршку и чланство у ЕУ. Друга је признање независности Косова у замену за стварање аутономних зона Срба на КиМ и Албанаца у Србији, а трећа опција је размена територија.

“Ради се о крајње некоректном извештају, о предлозима који су потпуно једнострано у интересу албанске стране, а лажно се представљају као компромис. Они нама представљају признање Косова уз аутономију за Србе као компромис, а при том треба Србија да да такву аутономију Албанцима на југу централне Србије. Или нам представљају размену територија као компромис. Све то није компромис“, рекао је Анђелковић.

Он наводи да, уколико стварно желе компромис, онда би то била подела Косова.

“Нама би припао север, Косовско Поморавље и манастири, који би били екстериторијални. То може да буде компромис. Све ово остало је захтев да Србија капитулира и то се сигурно неће десити“, каже Анђелковић.

Према његовом мишљењу, овакви захтеви заправо су провокације и представљају покушаје да ситуација ескалира.

“Дошла је нова Бајденова администрација и сада Албанци и њихови лобисти у Америци имају наду да ће та администрација бити много агресивнија у односу на Србију и покушавају да је гурну у том смеру. Не верујем да ће чак ни америчка админситрација тако нешто прихватити јер су свесни реалности да се свет изменио и да им не одговарају нови сукоби“, закључио је Анђелковић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине

loading...