Русија

Шокантно! ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ РУСИ: Ево шта је циљ афере са иконом која је поклоњена Лаврову!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да та земља још увек није добила доказе да је икону поклоњену министру спољних послова Сергеју Лаврову у Сарајеву последњи власник стекао нелегално и оценило се ситуација око иконе у медијском простору Босне и Херцеговине и неколицини других земаља користи да би се Русија дискредитовала.

– Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено порекло, медијским простором Босне и Херцеговине и низу других земаља настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сенку на Русију – наводи се у саопштењу Министарства на Фејсбуку, преноси ТАС С, преноси Српскаинфо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, ширењем инсинуација заснованим искључиво на претпоставкама њихових аутора, “пристрасни” медији користе ову тему за манипулацију како би стекли унутрашње политичке поене у БиХ и дискредитовали Русију у очима њихове јавности.

МСП указује и да није представљен ниједан доказ о томе да је последњи власник иконе до ње дошао на незакон начин.

Ипак, ова епизода већ је постала “предмет циничних манипулације и непоштених игара у медијском простору”, додаје се, преноси ТАС С.

Уместо да сачекају званичан закључак релевантних институција, како се додаје, “бескрупулозни новинари протурају сопствене фантазије као поуздану информацију”.

У саопштењу руског министарства наводи се да је приметно да неки медији користе омиљени хоби Запада да траже “прсте Кремља” свуда и у свему и да су спремни да искористе било који, укључујући и крајње неадекватан изговор за подстицање антируске пропаганде.

Српски члан и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио је икону Лаврову 14. децембра приликом сусрета у Источном Сарајеву.

После протестне ноте украјинске амбасаде у Сарајеву икона је предата амбасади БиХ у Москви након чега је похрањена у сеф који се налази у кабинету Милорада Додика у Председништву БиХ.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг