Србија

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ТЕК ТАКО У НЕМАЧКУ: Пооштрена правила за улазак у земљу

Фото: Pixabay.com

За 20-так земаља са повећаним бројем инфекција од недеље важе строжа правила за улазак у Немачку, а контрола ће се обављати на немачким границама и аеродромима, пренео је Дојче веле.

Да би заштитила Немачку од увоза нових случајева короне и мутација вируса, савезна влада у Берлину је као подручја високог ризика класификовала знатно више земаља него раније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новина је листа земаља у којима је такозвана седмодневна инциденција већа од 200 нових инфекција на 100.000 становника у последњих седам дана.

За све путнике који долазе или се враћају у Немачку важи правило о обавезној регистрацији на интернету пре уласка у земљу.

Према наводима Института Роберт Кох, у категорији земаља са високом инциденцијом више од 200 су од недеље следеће земље:

У Европи – Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, територија Косово, Северна Македонија, Словенија, Албанија, Шпанија, Португалија, Естонија, Летонија, Литванија, Андора и Чешка.

У Африци и на Блиском Истоку – Египат, Иран, Израел, Либан и Уједињени Арапски Емирати.

У Јужној и Северној Америци – Панама, Колумбија, Боливија, Мексико и САД.

У категорију подручја у којима су се појавиле врло заразне мутације корона вируса за сада спадају: Велика Британија, Ирска, Северна Ирска, Јужноафричка Република и Бразил.

За путнике из ових земаља, из обе наведене категорије важи правило – улазак у Немачку је дозвољен само уз негативан тест – који не сме бити старији од 48 сати.

Путници из ризичних подручја, земаља или региона са инциденцијом изнад 50 морају се тестирати на корону најкасније 48 сати – након уласка у Немачку.

Према наводима Министарства унутрашњих послова Немачке, тестови се систематски проверавају на аеродромима и морским лукама.

У пограничним подручјима са другим земљама ЕУ-а и Швајцарском, путници се проверавају насумично.

У начелу, сви путници који улазе или се враћају у Немачку и који су боравили у неком ризичном подруцју у последњих 10 дана пре уласка/повратка, морају у 10-дневни карантин.

Карантин се може скратити тек након пет дана – али само ако се уради други тест и он буде негативан.

Правила о карантину су у надлежности савезних покрајина и стога се могу разликовати.

Од карантина су у начелу изузета пословна путовања.

Извор: Танјуг