Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ: Новосађанка донела нови сој короне у нашу земљу

Британски сој коронавируса откривен је код жене из Новог Сада која је допутовала из Лондона, а којој је ПЦР тест урађен крајем децембра.

„Реч је о узорку пацијенткиње из Новог Сада којој је ПЦР тест на ковид-19 урађен крајем децембра на Торлаку. Према критеријумима студије у оквиру које се ради секвенцирање сојева САРС-ЦоВ-2 вируса на Институту за микробиологију Медицинског факултета у Београду и Ветеринсарком специјалистичком институту ‘Краљево’, овај узорак је одабран и у њему је доказано присуство британског соја“, каже за Курир професорка др Александра Кнежевић с Медицинскг факулетета у Београду, која је један од главних истраживача у студији за молекуларну карактеризацију САРС-Цов2 вируса у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да су детаљнији подаци део епидемиолоског надзора који се могу добити од надлежног Завода за јавно здравље.

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је писање Курира.

„Реч је о жени која је дошла из Лондона, 1958. годиште, вероватно се заразила у авиону. Њен ПЦР тест је био негативан, позлило јој је после три дана, урадила је опет тест и била је позитивна“, рекао је министар Лончар у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.