loading...
Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ: Новосађанка донела нови сој короне у нашу земљу

Британски сој коронавируса откривен је код жене из Новог Сада која је допутовала из Лондона, а којој је ПЦР тест урађен крајем децембра.

“Реч је о узорку пацијенткиње из Новог Сада којој је ПЦР тест на ковид-19 урађен крајем децембра на Торлаку. Према критеријумима студије у оквиру које се ради секвенцирање сојева САРС-ЦоВ-2 вируса на Институту за микробиологију Медицинског факултета у Београду и Ветеринсарком специјалистичком институту ‘Краљево’, овај узорак је одабран и у њему је доказано присуство британског соја”, каже за Курир професорка др Александра Кнежевић с Медицинскг факулетета у Београду, која је један од главних истраживача у студији за молекуларну карактеризацију САРС-Цов2 вируса у Србији.

Она је додала да су детаљнији подаци део епидемиолоског надзора који се могу добити од надлежног Завода за јавно здравље.

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је писање Курира.

“Реч је о жени која је дошла из Лондона, 1958. годиште, вероватно се заразила у авиону. Њен ПЦР тест је био негативан, позлило јој је после три дана, урадила је опет тест и била је позитивна”, рекао је министар Лончар у емисији “Хит твит” на ТВ Пинк.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.

loading...