Србија

СРБИЈОМ ОДЈЕКУЈУ РЕЧИ МАЈКЕ ДЕЧАКА КОЈЕГ ЈЕ УБИО БАХАТИ ВОЗАЧ: Мој син је убијен, починилац да одговара!

Трагедија која се 4. јануара догодила у Нишу, када је Немања Стаменковић из Београда аудијем усмртио дванаестогодишњег Андреја Прекљушаја и Дејана Илића (48), завила је у црно две породице. Мајка страдалог тинејџера смогла је снаге да проговори.

Неутешна због смрти јединца, Андрејева мајка Александра Костадиновић једино је смогла снаге да за „Српски телеграф“ каже да закон мора бити оштрији према бахатим возачима да би се дивљање по улицама адекватно санкционисало и сузбило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Смртне исходе у несрећама требало би искључиво и једино третирати као убиства у кажњавању несавесних возача! Мој син је убијен и починилац мора бити адекватно кажњен – рекла је за „Српски телеграф“ Александра, која је непрестано под седативима због неописивог бола због смрти сина.

Да све буде трагичније, Андрејева мајка је пре три године остала изненада без супруга, који је преминуо у сну.

Возачу прети осам година

Према садашњем закону, Немањи Стаменковићу прети казна затвора до осам година. Њему је одређен притвор до 30 дана по два основа: због утицања на сведоке и узнемиравања јавности.

Адвокат за саобраћајно право Емин Дешевић каже да би тешка дела против безбедности у саобраћају закон морао оштрије да третира и да их посматра као убиства.

– Ово је дефинитивно тешко дело против безбедности јавног саобраћају. Код нас у нашем правосудном систему оваква дела се квалификују као саобраћајна дела, значи, не као убиства, него се квалификују, воде и процесуирају као посебна дела из области саобраћаја, која су сама по себи много лакша и не сматрају се као прави деликти, не као права кривична дела, већ као споредно законодавство, техничка грешка и случај – рекао је Дешевић, истичући да је јавност револтирана због благих казни бахатим возачима.

Подсетимо, Немања Стаменковић, који је у Нишу био код деде и бабе током новогодишњих празника, 4. јануара око 20.40 је, према речима очевидаца, возио брже од 150 километара на сат у Булевару Медијана, излетео с коловоза и на тротоару ударио Андреја Прекљушаја, а онда и Дејана Илића. Траг који су оставили точкови аудија показали су да је чак око 150 метара возио ван коловоза док се није зауставио.

„Огромна брзина“

Сведоци трагедије говоре да се возило кретало огромном брзином и да Андреј и Дејан нису имали никакву шансу да преживе. Дечак је преминуо на лицу места, а возило га је од силине ударца пребацило преко два метара високе ограде водовода, док је Илић од задобијених повреда преминуо одмах по пријему у Клинички центар Ниш.

Породица страдалог дечака неко време није знала да је погинуо, па је трагала за њим, чак и преко друштвених мрежа.

Истрага је показала да возач аудија није био под утицајем алкохола и психоактивних супстанци. Према незваничним информацијама, с њим у колима су се налазиле две малолетне и једна пунолетна девојка.

Настрадали Дејан Илић (48) био је активиста синдиката Слога и отац троје деце, а Андреј Прекљушај похађао је шести разред школе „Душан Радовић“. Бахати возач је син бившег полицајца, Нишлије Александра Стаменковића, који од 2012. са супругом у Београду има фирму за транспорт по Србији и за шпедитерске услуге.

Булевар као тркалиште

Уредник портала Нишка иницијатива Срђан Нонић један је од гласнијих Нишлија који апелују на власт и залажу се да се бахати возач оштро казни.

– Булевар на којем се десила несреће је као тркалиште. Сви који живе у Нишу веома добро знају да је врло мало саобраћајних полицајаца у вечерњим часовима. Грађани су у праву кад се љуте јер веома добро виде шта се ради – рекао је Нонић.

Градоначелница тражи списак

И градоначелница Ниша Драгана Сотировски јуче је званично затражила да јој Полицијска управа у Нишу достави списак потребне опреме и евентуалне локације на којима би се поставила стационарна опрема, као и списак црних тачака на градским улицама с предлогом конкретних мера за спречавање саобраћајних незгода и несрећа.

Подсетимо, министар унутрашњих послова јуче ујутро је сменио начелника саобраћајне полиције у Нишу.

Извор: Блиц