Србија

Стигло упозорење! ОВО ЈЕ ПОТРЕБНО ДА ЗНАТЕ ПРЕ ОДЛАСКА НА ИМУНИЗАЦИЈУ!

Чак и ако се деси да се неко зарази ковидом 19 после вакцинације или неће имати симптоме или ће они бити веома благи, неће бити хоспитализације, респиратора, можда само као блажи грип, изјавио је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства

– Вакцине не посматрамо по цени и одакле долазе него да ли испуњавају високе стандарде СЗО и наше агенције. Постоје разлике међу вакцинама, али суштински раде исти посао, имају задовољавајућу ефикасност. Све оне имају 100% ефикасност у стварању имуног одговора, сигурно спречавају тешке случајеве заразе – рекао је Зелић током гостовања на ТВ К1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нежељене реакције

На питање да ли је кинеска вакцина безбедна, Зелић не оставља дилему:

– Процена је на основу документације да може да се примени у Србији. Реакције после вакцинације не зависе чак ни од вакцине, него од самог организма. До сада смо имали 18 случајева нежељених реакције од почетка имунизације. Ништа није било озбиљно, тек бол у делу где је примљена вакцина, црвенило, малаксалост, замор, повишена температура, ништа неуобичајено. Све је евидентирамо у сарадњи са „Батутом“.

Сачекати 15-30 минута

Како додаје, савет је да сви људи после примљене вакцине остану 15-30 минута на самом пункту како би се снимила реакција организма.

– Очекујемо да ће у будућности вакцине бити доступне и групама којима се сада не препоручују, као што су деца, труднице, дојиље… – каже Зелић, и додаје да грађани не треба да се брину јер су ово вакцине које су прошле све фазе испитавања.

Девет вакцина у свету

Према доступним подацима, у свету је тренутно у употреби девет вакцина.

– Фајзерова је у употреби у 30 држава, Спутњик В у 11, Модерна и Астразенека у десет, кинеска Синофарм у шест. Те вакцине су регистроване више земаља и лакше ће долазити на наше тржиште. Верујем да ће кинеска добити зелено светло ЕУ, већ се воде озбиљни преговори Мађара и Кинеза. Европска комисија је дала Мађарској дозволу да почне са регистрацијом ове вакцине – открива Зелић.

Недостаје Спутњик В

По његовим речима, у Србији тренутно нема „спутњика В“, нове дозе се очекују већ наредних дана.

– Имамо другу дозу Спутњика В сачувану за оне који су примили прву. А нову туру руских вакцина очекујемо наредних дана. Са “Фајзером” имамо стабилно снабдевање, око 19.000 доза недељно – закључио је Павле Зелић.

Вакцинисани и они без пријава

На највећем пункту за вакцинацију у Србији, испред Хале 11 Београдског сајма, стварају се дугачки редови, али нико није враћен. Како су обелоданили надлежни, убудуће ће бити два реда испред хале, један је за оне који су се пријавили преко е-Управе и кол-центара и који су позвани за вакцинацију, а други за грађане који нису пријављени.

Координатор вакциналног пункта др Драгана Милошевић је рекла да је позвано 1.224 људи да се вакцинишу на Сајму, али да је дошло много више грађана, и они који нису заказани.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер