Здравље

Стигло упозорење! Пулмолог: „Синдром који се јавља после прележане короне може да изазове смрт“

Директор новопазарске болнице тврди да смрт девојчице нема везе са короном. У Загребу је, међутим, пре неколико дана потврђено да је дечак од 11 година преминуо од мултисистемског упалног синдрома, који је заправо последица ковида.

„Смрт овог детета бих везала за мултисистемски инфламаторни синдром који се јавља код деце (МИС 3), али се јавља и код одраслих. Деца од узраста бебе до 12 година, а најчешче деца око осме године као последицу коронаинфекције после неколико недеља могу да добију запаљење бројних органа. То је, у ствари, појачан имунолошки одговор тог малог организма на коронавирус. То је доказивано у Енглеској и Америци. У крви те деце се налазе антитела против коронавируса. То значи да су та деца могла да имају ковид без икаквих битних симптома, да су направила антитела и да је као последица тога после 2 или 6 недеља могао да настане један врло озбиљан, проблематичан ток болести“, наглашава пулмолог др Татјана Радосављевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та деца, како каже, добијају температуру, оспу, грозницу и убрзање срчаног рада, отказ срца, имају проливе, црвене крваве слузокоже, промене по очима… Нешто слично томе се зове кавасаки синдом, али те промене углавном захватају крвне судове.

„У 1 одсто се дешава смртни случај. Чак некад мора да се стави и механичко вештачко срце да би та деца успела да се спасу. Код преминулог детета у Загребу је, осим антитела нађен и позитиван вирус у ПЦР-у“.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ ТВ Прва