Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Професор Башчаревић открио: САДА НЕ ВРЕБА САМО ЕПИДЕМИЈА! Ево о чему је реч!

Директор Института „Бањица“ проф. др Зоран Башчаревић каже за РТС да је у тој установи 82 запослених добило вакцину против коронавируса. Наводи да је сада интензивна нега полупразна и да је шест пацијената на интензивној нези. Чврсто верује, каже, да ће Бањица 1. фебруара почети поново да ради ортопедију и трауматологију

Зоран Башчаревић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је јуче започета имунизација запослених на Институту „Бањица“ и да се пријавило 124 запослених да приме вакцину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Јуче их је 82 добило вакцину. Сви су се осећали и осећају добро, нисмо имали нежељених ефеката. Планирамо да у следећем кораку и остали добију вакцину и да наставимо имунизацију до краја. Бањица има 1.000 запослених и верујем да ћемо у наредних десетак дана завршити имунизацију оних који то желе“, казао је Башчаревић.

План је, каже, једноставан – прво су вакцине добили оне који раде у црвеној зони.

„Они који су већ болест пребилели, а много их је, нису укључени у овај први корак. Имамо 200 укупно заражених у целој пандемији. У марту месецу само двоје, у јулу око 30, а сада их је 150. Они који имуни одговор и антитела биће вакцинисани нешто касније. Направили смо редослед и сви ће бити имунизовани у складу са протоколима“; навео је Башчаревић.

Има 150 заражених, укупно.

„Сви смо на окупу, сви су преболели. Неки се још боре, али то не значи да су се вратили на посао. Недостају нам људи, лекари, сестре. Овај трећи талас је био доста тежак за нас“, казао је Башчаревић.

„Осећа се да притисак на здравствени систем попушта“

У овом тренутку, напомиње, хоспитализована су 94 пацијента.

„У једном тренутку их је било 167. Свели смо се на око половину пацијената које можемо да хоспитализујемо. Добро је што наша интензивна терапија која се напунила за један дан сада полупразна. Имамо шест пацијената, два интубирана. Болест пацијената који леже није лака, средње тешка и тешка, али их је мање. Осећа се да притисак на здравствени систем попушта“, истиче Башчаревић.

Дошао је, додаје, први снег, и Бањица није ту да ради трауме и то се много осећа у систему.

„На располагању у Београду имамо Ургентни центар, ВМА и Ортопедску клинику. Надам се да ћемо моћи да се вратимо што пре. То зависи од епидемијске ситуације. Док год постоји потреба да и пацијенте збрињава и Бањица она ће остати у ковид систему. Чврсто верујем да ће Бањица 1. фебруара почети да ради и ортопедију и трауматологију и све. Али, недостају нам људи“, напомиње Башчаревић.

Наводи да се сваке године кад падну снегови причају исте ствари.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС