loading...
Србија

СТИЖЕ НОВИ ПОРЕЗ КАКАВ ДО САДА НИСМО ИМАЛИ: Поклон који добијете може скупо да вас кошта

Куповина биткоина у Србији није била популарнија до сада. Рапидан раст вредности ове криптовалуте повећао је последњих недеља и број наших грађана који тргују дигиталним валутама. Истовремено се повећао и број оних који размишљају да поклоне или већ поклањају биткоин драгим људима. И управо је ту важно знати да овакав поклон “модерног доба” носи и трошак.

Новим законом који регулише трговину криптовалутама, а који од скора има и Србија, предвидео је наиме још један порез о коме би грађани требало да поведу рачуна.

Како се наводи, порез на наслеђе или поклон плаћа се уколико је предмет готовина, штедња, депозит у банци, али и дигитална имовина, односно криптовалуте. Стопа пореза је пропорционална и износи 2,5 одсто.

Пореза на наслеђе и поклон ослобођене су притом особе у првом степену сродства, односно директни потомци, супружници и родитељи. Не и кумови и пријатељи, а који најчешће и добијају дигиталне валуте за поклон.

А није немогуће да биткоин добијете на поклон. Сетите се приче када су грађани Србије за неке посебне датуме од пријатеља и колега често на поклон добијали јединице инвестиционих фондова. И то се догађало баш на почецима развоја ове индустрије у нашој земљи.

Статистика говори да су корисници криптовалута углавном мушкарци у двадесетим и тридесетим годинама који су солидно технички “потковани”. Међутим, у периодима када цена нагло расте, појављује се и велики број људи ван наведене категорије.

Провизија и до 10 одсто

Трговину криптовалутама прате и провизије и оне умеју доста да варирају, било да се ради о куповини или о продаји. Оне зависе и од начина куповине/продаје, али и од тренутног односа понуде и потражње. Познаваоци прилика кажу да се крећу и до 10 одсто.

Зарада – фантастична!

Ако се питате колико можете зарадити на криптовалутама довољно је рећи да је један биткоин пре годину дана вредео око 9.500 долара, док је ових дана на нивоу од 30.000 долара! Ипак, цене доста осцилирају, па је тако у међувремену у марту цена пала и на само 5.300 долара. Најинтензивнији раст забележен је у протеклих месец дана, када је вредност биткоина увећана за 50 одсто.

Економисти, ипак, упозоравају.

“У тренутној фази криптовалуте не можемо посматрати као класичан новац, јер показују висок степен осцилације – скокова и падова у вредности. Као што данас вреди 30.000 долара, већ сутра може вредети значајно мање”, оценио је еконоиста Малиша Ђукић.

И седам пореза по фамилији

МИмо пореза на поклон у Србији породице врло често плаћају и по седам пореза. Поред пореза на имовину, који чине порез на стан или кућу, али и викендицу, гаражу и остале некретнине, сваке године плаћамо и порез приликом регистрације аутомобила. Власници чамаца такође плаћају накнаду па нека је у питању и пловило од 100 евра. Плаћа се и порез њиве, пољопривредно земљиште, а ту су и порез на оружје и гробно место.

Људи често заборављају да од своје плате редовно издвајају и порез на доходак, јер је за ову дажбину надлежан послодавац, који директно уплаћује прописану суму Пореској управи. Они који зарађују више од 2,7 милиона динара годишње плаћају порез и самостално

Извор: Блиц