Србија

СТИЖЕ ПОМОЋ МЛАДИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА! За бизнис од 10.000 евра ДРЖАВА ПОКЛАЊА 4.000! Ево о чему је реч!

Влада Србије донела је уредбу којом подстиче предузетништво тако што ће свима који као почетници крећу у бизнис субвенционисати 30 одсто укупних улагања, док ће онима који своје прве предузетничке кораке праве у неразвијеним подручјима, помоћ државе износити и 40 одсто

То практично значи да ће неког ко покреће сопствени бизнис од, на пример, три милиона динара, са 900.000 частити држава док ће тај износ бити 1,2 милиона динара ако предузетник свој посао покреће у средини која је окаректерисана као неразвијена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За овај новац моћи ће да конкуришу они који имају намеру да уложе најмање 400.000 динара до највише шест милиона. Треба да се зна да ће контрола овог програма бити велика и ако се утврди да је злоупотребљен, новац од субвенција мораће да се врати.

Пример са 30 посто субвенција
кредит / бесповратна средства / укупно

280.000 / 120.000 / 400.000

4.200.000 / 1.800.000 / 6.000.000

За те намене је у буџету планирано 150 милиона динара а поред тог новца, обезбеђена су им и кредитна средства из Фонда за развој по изузетно повољним условима. Другим речима, преостали новац за покретање бизниса моћи ће да добију и из кредита, и то на пет година, са грејс периодом од годину дана и каматом од 1 посто уз гаранцију банке, односно два посто уз остала средства обезбеђивања.

Да би се што праведније расподелила ова средства, ускоро ће се расписати конкурс.

Из Владе каже да се држава на овакав вид помоћи и ове године одлучила јер је процењено да је почетницима најтеже да обезбеде новац за покретање бизниса и да су услови сада повољнији него ранијих година.

Повољности су пре свега везане за висину камате која је сада са 1,5 смањена на један посто уз гаранцију банке, односно два посто уместо некадашњих три уз остала средства обезбеђивања, пише Блиц.

Услови за кредит
– 5 година отплате -грејс период 12 месеци

– 1 % каматна стопа на годишњем нивоу уз гаранцију банке

– 2% каматна стопа уз остала средства обезбеђења

-Овакво опредељење државе има за циљ да се поред субвенција које се дају великим инвеститорима помогне и оним малим. Посебно ће се водити рачуна да се помоћ поред почетника, обезбеди младима и женама а дефинисан је и посебан програм за куповину опреме у малим и средњим предузећима. Новац за ове намене је планиран у буџету за 2021. годину, а његову расподелу ће обављати Министарство привреде, које је и иницијатор овог програма – каже наш саговорник.

Он додаје да су у оквиру субвенционисања почетника јасно дефинисани критеријуми за одобравање новца.

– Улагања која ће се субвенционисати односе се на доградњу, односно на реконструкцију пословног простора, куповину опреме, било нове или половне, али не старије од пет година, као и за обезбеђивање трајних обртних средстава. Влада је проценила да овакав комбиновани облик помоћи почетницима, субвенције и повољни кредити, могу у значајној мери да подстакну људе да и у оваквим корона временима,покрену свој бизнис – објашњава наш извор.

Како додаје, није мала ствар да вам неко поклони 30 ил 40 одсто од укупних улагања, посебно јер је реч о малим привредним субјектима.

Из Владе Србије је потврђено да је Влада на последњој седници донела уредбу о утврђивању програма подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску помоћ за почетнике у 2021. години.

– Од укупно две милијарде колико је опредељено за подршку пројеката развоја предузетништва, 150 милиона је планирано за подстицај почетника. Поред те уредбе донете су и оне којима се дефинишу услови и висина подстицаја за куповину опреме у малим и средњим предузећима, за младе предузетнике и жене али и развојне пројекте привредника и 2021. години. За сваку од њих су дефинисани детаљни услови и сви који су заинтересовани, а испуњавају их, треба да се јаве када се распише конкурс. Програм спроводи Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој – кажу у Влади Србије.

Ко нема право на субвенције?
предузетници који се баве примарном пољопривредном производњом
трговинска делатност осим пекара и произвођаћа колача
послови игара на срећу и сличних делатносто
производња и промет оружја
промет нафте и нафтних деривата
производња челика и синтетичких влакана и вађење угља
грађевинарство изузев грађевинских производаи занатских услуга у грађебинарстви
транспорт и саобраћај
финансијске услуге, маркетиншке и консултанске услуге, истраживање тржишта и испитивања јавног мњења
производња дувана и дуванских производа
делатности изнајмљивања и рентирања, изузев за потребе туризма

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс