Србија

Стравично! РУШЕ СПОРАЗУМ ДА БИ ОВЕРИЛИ ОТИМАЊЕ КОСОВА: Шта се крије иза позива Приштине и ЕУ да САД поништи договор из Вашингтона!

ПРИШТИНА уз помоћ западних промотера лажне косовске државе поново покушава да уцењује Србију, сруши Вашингтонски споразум и избегне обавезу формирања Заједнице српских општина.

У овој очигледно добро синхронизованој акцији, једна на другу надовезују се провокативне изјаве бриселских и приштинских званичника, које за крајњи циљ имају да Београд призна нелегално проглашену независност јужне српске покрајине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најпре се из седишта ЕУ огласила Виола фон Крамон, известилац Европског парламента за КиМ, која је изјавила да је „такозвани Вашингтонски споразум био под знаком питања у тренутку потписивања“, да његова сврха „није била да донесе стабилност на Балкан“, већ је то „углавном био пи-ар потез Ричарда Гренела“.

Док се још чуо ехо њене изјаве, огласио се и премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти. Он је, и то после састанка који је одржао са Албанцима са југа централне Србије, запретио да ће Приштина поново увести реципрочне мере према Београду ако се процес дијалога не оконча споразумом о међусобном признавању. Хоти је поручио и да у томе рачунају на помоћ међународних партнера, а судећи по Фон Крамоновој – та подршка ће бити издашна. Јер, она не само да је критиковала Вашингтонски споразум, тврдећи да поједине његове тачке уопште немају правни ефекат или су спорне, попут отварања амбасаде у Јерусалиму, него се устремила и на ЗСО. За њу је Заједница „сложено питање и на њега се мора одговорити, али дефинитивно не у исхитреној декларацији, коју нису виделе стране у процесу“.

Од српских званичника већ су се чуле оцене да је Фон Крамонова отворени промотер „самопроглашене независности Косова“, да говори оно што прија ушима политичара у Приштини и „опсесивно напада председника Вучића“. Она је већ истицала да Србија може у ЕУ само ако призна Косово.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оштро је у уторак одговорио на Хотијеве претње:

– Пред сваке изборе, политичари у Приштини покушавају да свој рејтинг подигну нападима на председника Вучића и званични Београд, јер када грађанима немају шта да понуде, онда су им Србија и Срби дежурни кривци за све. Међутим, бићу потпуно јасан. Са нама нико не разговара језиком уцена и вара се свако ко мисли да таквим ставом може допринети решавању питања КиМ. Очекујемо и да се међународна заједница јасно и недвосмислено одреди према оваквим иступима Приштине.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ, каже нам да је сада потпуно јасно да Приштина не жели никакав договор са Београдом који би подразумевао компромис, и да у томе рачунају и на ЕУ, али и на нову администрацију у Вашингтону:

– Лидери Албанаца нису спремни на озбиљне разговоре о нормализацији односа и од доласка Џозефа Бајдена у Белу кућу очекују да се САД врате некадашњој политици једностраних притисака на Београд. Све ово за циљ има да се у потпуности обесмисли дијалог, јер је јасно да их нећемо признати. Београд не сме да упадне у замку да буде окривљен за пропаст дијалога, али мора и да се оштро супротстави уценама Приштине и покушајима да се и југ централне Србије увуче у процес решавања косовског питања.

Немања Старовић, из Центра за друштвену стабилност, овако, за „Новости“, тумачи иступања Фон Крамонове и Хотија:

– Изјава известиоца ЕП за КиМ, у којој обезвређује значај Вашингтонског споразума, на ширем плану осликава антагонизам лево-либералних кругова у Европи према Доналду Трампу и његовом политичком наслеђу, а крајње конкретно представља наговештај како ће изгледати политика званичног Берлина, уколико се након избора ове јесени у влади нађе странка Зелени чији је Фон Крамонова високи званичник. Исто тако, најаве Хотија о повратку Приштине политици једностраних мера, осим предизборном маркетингу, служе и за опипавање пулса долазеће председничке администрације САД.

Старовић сматра да ће САД и са новим председником остати привржене реализацији споразума потписаног у Белој кући и неће дозволити да Приштина неиспуњавањем прихваћених обавеза нарушава ауторитет највеће светске силе, без обзира на наклоност коју Албанци уживају међу званичницима нове администрације.

ХАРАДИНАЈ СЕ УЗДА У НАТО

У МЕЂУВРЕМЕНУ се огласио и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је изјавио је да ће уколико постане председник привремених институција на предстојећим изборима учинити да Приштина постане чланица НАТО.

– То је кључ безбедности и мира у региону и најбољи одговор на Вучићеве провокативне изјаве – рекао је Харадинај.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс