Русија

Стравично упозорење! Путин: Поједине земље су постале агресивне – Надам се да неће почети светски рат!

Руски лидер Владимир Путин први пут за 12 година учествовао је на Међународном економском форуму у Давосу који се ове године одржава у онлајн формату. Он је највећу пажњу посветио изменама у свету у ери пандемије вируса корона.

Руски председник је, у обраћању окупљенима, рекао да је пандемија вируса корона постала озбиљан изазов за цело човечанство, и да је повукао и промене у економији, политици и социјалној сфери, оштру поларизацију друштвених погледа, социјално раслојавање и раст популизма, које се одавно оцртавају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наравно, у историји нема директних паралела, али поједини експерти – а ја поштујем њихово мишљење, повезују ову ситуацију са тридесетим годинама прошлог века. Са таквом ситуацијом се могуће сложити или не сложити, али по многим параметрима – по обиму и сложеној систематској природи изазова и потенцијалних претњи, одређена аналогија се ипак јавља“, констатовао је руски лидер.

Путин је такође објаснио до чега може довести овакав развој догађаја.

„Ситуација се може развијати непредвиђено и неконтролисано, ако се, наравно, не предузме ништа како се то не би десило. Штавише, постоји могућност да се суочимо са стварним колапсом у светском развоју, који може довести до борбе свих против свих“, рекао је руски лидер.

Према његовим речима, свет се суочава са две категорије изазова – социјално-економским и друштвено-политичким.

Социјално-економски изазови

Путин је рекао да су главну корист од глобалног раста имале земље у развоју, али је то резултирало све већим раслојавањем друштва.

„Приходи у развијеним земљама су припали једном проценту становништва, а у осталих приходи нису расли“, појаснио је Путин.

Узрок неравнотеже у глобалном друштвеном развоју је, према мишљењу руског председника, догматска политика коју су поједине земље водиле осамдесетих година прошлог века. Притом, нагомилани социјално-економски проблеми резултирају нестабилним глобалним развојем.

„Раст економских проблема и неједнакост деле друштво и стварају социјалну, националну и расну нетрпељивост, а таква напетост се манифестује чак и у земљама са, наизглед, јаким демократским и социјалним институцијама, које имају за циљ да изгладе и угасе такве појаве и ексцесе“, рекао је руски лидер.

С тим у вези, Путин је као основни задатак издвојио решавање проблема сиромаштва.

„Према проценама Светске банке, у Кини, на пример, број људи са нижим приходима опао је са 1,1 милијарду људи 1990. године на мање од 300 милиона последњих година. То је дефинитивно успех Кине. У Русији се број смањио са 64 милиона људи 1999. године на око пет милиона. То такође сматрамо напретком у нашој земљи, узгред речено, у најважнијем питању“, прецизирао је Путин.

Друштвено-политички изазови

Руски лидер је такође рекао да систем глобалне безбедности деградира.

„Међународне институције слабе, гомилају се регионални сукоби, деградира систем глобалне безбедности. Као што је познато, неспособност и неспремност да се суштински решавају овакви проблеми, у 20. веку резултирали су катастрофом Другог светског рата“, рекао је Путин.

Међутим, председник је изразио наду да је глобални сукоб немогућ у савременом свету.

„Наравно, сада такав глобални сукоб, надам се, у суштини није могућ. Заиста се надам. Он би значио крај цивилизације“, прецизирао је Путин.

Притом је указао на повећање агресије у спољнополитичкој реторици појединих земаља.

„Може се очекивати агресивнија природа практичних акција у политици, укључујући вршење притиска на земље које се не слажу са улогом послушних контролисаних сателита. Коришћење трговинских баријера, незаконите санкције, ограничења у финансијској, технолошкој, информационој сфери – таква игра без правила критично повећава ризик од једностране примене војне силе. У томе лежи опасност“, рекао је Путин.

Руски лидер је такође додао у савременом свету све значајнију улогу играју технолошки, пре свега дигитални гиганти.

„Сада се о томе много говори, посебно у вези са догађајима који су се одигравали у САД током предизборне кампање. И то више нису само некакви економски гиганти – у неким областима они већ де факто конкуришу држави“, сматра председник Русије.

О покушају да се изгради униполарни свет

„Очигледно је да се завршила ера која је повезана са покушајима да се изгради централизовани, униполарни светски поредак. Али, заправо, она није ни почињала, само је било покушаја у том правцу. Али и то је већ прошло. Такав монопол је једноставно по својој природи био у супротности са културном историјском разноликошћу наше цивилизације“, рекао је руски лидер.

 

Извор: rs.sputniknews.com