Свет

ТОТАЛНИ ХАОС У САД: Пуцњава у Капитолу, има рањених, Трампове присталице роваре по Конгресу (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

* Стотине присталица одлазећег америчког председника Доналда Трампа пробиле су металне барикаде и ушле у Капитол у Вашингтону, испаљени су и меци

* Према наводима појединих медија, најмање једна особа је упуцана

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Демонстранти не признају изборну победу Џоа Бајдена и не желе да Сенат потврди његов председнички мандат

* Пре уласка у Капитол, било је великих сукоба са полицијом; власти су у Вашингтону због нереда прогласиле полицијски час

* Полиција је члановима Конгреса рекла да ставе гас-маске због сузавца, потпредседник Мајк Пенс евакуисан

* У Конгресу се водила дебата о примедбама на регуларност избора у савезној држави Аризони, а када су демонстранти улетели у зграду, дебата је прекинута.

Полиција је навела да је ухапшено око 10 људи, а евакуисане су две зграде, укључујући Конгресну библиотеку. Бројним конгресменима и другом особљу у оквиру кампуса Капитола је речено да напусте своје просторије.

Демонстранти су успели да прођу полицију и уђу у зграду Капитола где се настављају сукоби са снагама реда.

22.23 – Напето и у Џорџији

Наоружане присталице одлазећег председника САД Доналда Трампа окупиле су се вечерас у Атланти испред седишта владе савезне државе Џорџије, због чега су њени лидери одлучили да евакуишу ту зграду.

Око 100 Трампових присталица протестује у Атланти због резултата председничких избора, а неки од њих су наоружани дугим цевима, наводи АП.

Високи званичник Џорџије Габријел Стерлинг рекао је данас да је одлуку о евакуцији донео државни секретар, републиканац Бред Рафенспергер.

22.20 – Лидери демократа у Конгресу позвали Трампа да смири протесте

Лидер демократа у америчком Сенату Чак Шумер и председавајућа Представничког дома демократа Ненси Пелоси упутили су заједнички апел актуелном председнику Доналду Трампу да нареди демонстрантима који га подржавају да се одмах повуку из зграде Конгреса.

„Позивамо председника Трампа да захтева од свих демонстраната да моменатлно напусте зграду Конгреса и Капитол хил“, поручено је.

22.12 БАЈДЕН: Наша демократија је под нападом без преседана

„Ово је напад на темељ слободе у Капитолу, напад на представнике народа и државне службенике који раде у срцу САД. Ово је напад на владавину права и најсветије у Америци, а то је дужност према народу“, поручио је.

22.07 – Пенс позвао на прекид насиља

Актуелни потпредседник САД Мајк Пенс позвао је на прекид насиља након упада Трампових присталица у зграду Конгреса.

„Насиље и разарање које се дешавају у америчком Капитолу морају да престану и морају да престану сада. Свако ко је умешан мора да поштује полицајце и одмах да напусти зграду“, написао је потпредседник САД на Твитеру.

22.06 – Пронађена и експлозивна направа у просторијама Републиканске партије, а безбедно је детонирана. Просторије демократа су евакуисане због суњвог пакета.

22.05 – Пет људи је укупно досад пребачено у болницу, међу њима и један полицајац.

Активирана је цела Национална гарда у Вашингтону!

21: 46 – Председник Трамп наредио распоређивање Националне гарде у Вашингтону!

21.40 – Гувернер Вирџиније шаље Националну гарду

Око 200 војника Националне гарде стиже у Вашингтон из савезне државе Вирџиније

21.30 – Обезбеђење пиштољима спречавало упад у салу Сената

Обезбеђење у згради Конгреса морало је да упери ватрено оружје у демонстранте који су дошли пред врата сале америчког Сената и покушали да уђу.

Нешто касније они су успели да се пробију у салу Сената.

Обезбеђење је претходно конгресменима поделило гас маске и они су евакуисани из зграде Конгреса.

21.25 – ПУЦЊАВА У ЗГРАДИ КОНГРЕСА, РАЊЕНА ЖЕНА

Дошло је пуцњаве у згради Конгреса у Вашингтону, јављају новинари на лицу места.

„Чуо сам полицајца који је рекао „испаљени су хици“, написао је на Твитеру новинар Хуффпост-а Мет Фулер који се налази у згради.

WТТГ преноси да је најмање једна особа упуцана. ЦНН је потврдио да је једна жена упуцана у груди и да се налази у критичном стању.

21.00 – Огласио се и Трамп

„Молим вас, дајте подршку нашој полицији на Капитолу и нашим снагама реда. Они су истински на стани наше земље. Останите мирни“, написао је Трамп на Твитеру.

20.03 – Сукоби са полицијом

На друштвеним мрежама објављен је снимак сукоба присталица Доналда Трампа и полиције.

„Трампове присталице сукобиле су се са полицијом на степеницама Капитола док Конгрес унутра броји гласачке листиц́е“, прокоментарисао је амерички новинар Филип Луис.

„Трампове присталице срушиле су четири слоја сигурносне ограде и покушавају да уђу у зграду Капитола. Ово је најлуђа ствар коју сам видео у животу. Хиљаде демонстраната, полиција их не може зауставити ”, написао је репортер Елијах Шефер коментаришуц́и тренутну ситуацију у Вашингтону.

Иначе, Капитол, једна од најистакнутијих зграда на свету, служи као симбол демократије, куће Дома и Сената и туристичке атракције коју годишње посећују милиони. Капитол је део комплекса који обухвата три главне пословне зграде, једну зграду за анекс за Представнички дом и три главне пословне зграде за Сенат.

Подсетимо, раније данас, Трамп се појавио пред хиљадама присталицама у Вашингтону и даље не признајући резултате избора и победу Џоа Бајдена.

Хиљаде присталица америчког председника Доналда Трампа, међу којима и припадници крајње десних група, окупиле су се данас у Вашингтону на протесту пред одржавање седнице Конгреса на којој треба да буде оверена победа демократе Џоа Бајдена на председничким изборима 3. новембра.

Амерички Конгрес вечерас би требало да потврди изборну победу Џоа Бајдена.

У Конгресу се тренутно води дебата о примедбама на регуларност избора у савезној држави Аризони, на коју указују сенатори из редова Републиканаца. Када су демонстранти улетели у зграду, дебата је прекинута.

Извор: Курир.рс