Србија

УДАРНА ВЕСТ! Додик тражи помоћ од Вучића! Ево о чему је реч!

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће замолити председника Србије Вучића да део вакцина додели Републици Српској.

„Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један део количине вакцина додели Републици Српској, како би и Српска почела са вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овде све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију“, истакао је Додик

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да Србија, у којој је већ почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбедила вакцине против коронавируса, као и да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

„Република Српска је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи“, рекао је Додик.

Додик сматра да је од земаља које су успеле да вакцинишу значајан део свог становништва крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

Нагласио је да је успех који је Србија постигла у вези са обезбеђивањем различитих вакцина и општом вакцинацијом свакако огроман и у том погледу, каже, може да буде земља лидер.

Додик је истакао да је систем „Ковакс“ очигледно у колапсу, као и да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

„О томе може само да се нагађа, дају се оквири који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича“, оценио је Додик.

Сматра да је на тај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у Републици Српској, попут ресорног министарства, појаве као купци вакцина.

„Уместо тога, натерали су нас у тај заједнички програм, који уопште не функционише и представља брану за успешну набавку вакцина“, закључио је Додик.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг