Русија

УДАРНА ВЕСТ! Донели су одлуку! Русија напушта споразум!

Москва — Русија покреће процедуру иступања из Споразума о отвореном небу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Русија се одлучила на то због недостатка било каквог прогреса по питању уклањања препрека које су се створиле до сада и које ометају његову функционалност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, чим се заврше све унутардржавне процедуре, обавештење ће бити послато свим осталим учесницама Споразума.

Москва је покушавала од других држава чланица добити потврду да обавештајне податке неће делити с Вашингтоном, али је оне у то нису увериле.

Објава руског повлачења из Отвореног неба могла би се догодити уочи инаугурације новог америчког председника Џоа Бајдена 20. јануара.

Нови СТАРТ, последњи споразум о контроли нуклеарног наоружања склопљен између Москве и Вашингтона, истиче у фебруару.

Бајден је најавио да жели да га обнови, али је нејасно на који период. Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу.

С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва тражити чврсте гаранције од држава преосталих у Споразуму о отвореном небу да ће испуњавати своје обавезе.

Вашингтон је као разлог за повлачење из Споразума навео „вишеструка кршења од стране Русије“.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата.

Он је на снази од 2002. године и омогућава државама чланицама да отворено прикупљају информације о војним снагама и активностима. Потписнице споразума су 34 државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/РТ