Свет

УДАРНА ВЕСТ! Конгрес потврдио: ОН ЈЕ НОВИ ПРЕДСЕДНИК САД!

Конгрес САД потврдио је у четвртак победу Џозефа Бајдена против Доналда Трампа на председничким изборима 3. новембра.

Седница је прекинута у среду, након што су стотине присталица председника Доналда Трампа упале у зграду Капитола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је евакуисала чланове Конгреса и више од три сата покушала да рашчисти Капитол од Трампових присталица. Погинуле су четири особе, а 52 су ухапшене.

Републикански сенатор из Јуте Мит Ромни откривио је одлазећег председника Доналда Трампа за насиље у Капитолу и позвао колеге да једногласно потврде победу Џоа Бајдена.

„Окупили смо се због повређеног поноса једног себичног човека и гнева присталица које је намерно дезинформисао у протекла два месеца и подстакао на акцију овог јутра. Оно што се догодило овде данас је побуна коју је подстакао председник САД“, изјавио је Ромни.

Потврда гласова Електорског колеџа је једна од последњих процедура верификације исхода изборног процеса у САД, коју прописује амерички Устав.

Трампови савезници у Представничком дому и у Сенату били су планирали да током седнице уложе приговор на изборне резултате у више савезних држава, а прво су приговорили на исход у Аризони. Тај приговор је током вечери одбачен најпре у Сенату, а затим и у Представничком дому.

Међутим, после хаоса и насиља у среду, више републиканских сенатора је променило мишљење, наводећи да се неће противити конгресној потврди победе новоизабраног председника Џоа Бајдена.

 

 

 

 

 

 

Извор: N1/ VOA/BBC