Србија

УДАРНА ВЕСТ! У Србију стиже 2 МИЛИОНА РУСКИХ ВАКЦИНА!

Руски фонд за директне инвестиције и Влада Србије договорили су се о испоруци 2 милиона доза вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Спутник В), саопштено је на званичном Твитер налогу вакцине

„Руски фонд за директне инвестиције и Влада Србије објављују о постизању споразума о испоруци земљи 2 милиона доза вакцине ‘Спутњик Ве’, прве у свету регистроване вакцине против вируса корона. Вакцинација становништва против вируса корона вакцином ‘Спутњик Ве’ у Србији започела је данас“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва партија вакцине испоручена је у Србију 30. децембра 2020. године. Вакцина је одобрена без додатних клиничких испитивања у земљи. Договор између Руског фонда и Владе Србије омогућиће да се вакцинише милион људи (вакцина се састоји од две дозе).

„Испоруке ‘Спутњика Ве’ омогућиће Србији да диверзификује свој портфељ вакцина против вируса корона. Вакцину за испоруке Србији производиће међународни партнери Руског фонда у Индији, Кини, Јужној Кореји и другим земљама“, истиче се у саопштењу.

„Русију и Србију повезује дугогодишње партнерство и подржавамо владину одлуку да користи вакцину ‘Спутњик Ве’ за борбу против вируса корона. Вакцина се заснива на добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора која је доказано безбедна“, изјавио је директор Фонда Кирил Дмитријев.

Српски министар унутрашњих послова Александер Вулин и председник парламента Ивица Дачић вакцинисани су у среду против коронавируса руском вакцином. Према Дачићевим речима, чланови владе бирају различите вакцине као подршку вакцинацији.

Спутник В је прва вакцина против КОВИД-19 регистрована у Русији и свету. Руски Спутњик В ефикасан је 92 одсто, на основу података о првих 16.000 учесника који су примили обе дозе вакцине.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс