Свет

Ударно! ДЕСНИЧАРИ СЕ ОКУПЉАЈУ ИСПРЕД ЗГРАДА ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА! Полиција у приправности!

Мале групе демонстраната из десничарских група, од којих су неки носили оружје, окупиле су се у недељу испред добро чуваних државних скупштина широм земље, док војници Националне гарде и полиција настоје да спрече понављање насиља које је 6. јануара избило код Конгреса САД у Вашингтону.

За сада нема извештаја о сукобима полиције и демонстраната, пише Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мере безбедности су појачане протеклих дана након што је ФБИ упозорио на могуће протесте у Вашингтону, као и испред скупштина свих 50 држава, уочи инаугурације новоизабраног председника Џоа Бајдена.

Мале групе од неколико десетина људи демонстрирале су у неким престоницама савезних држава. Неки су рекли да подржавају председника Доналда Трампа, док су други рекли да су дошли да изразе своју подршку правима власника оружја или се противе претераном мешању владе у животе грађана.

Појачане мере безбедности треба да заштите седишта државних влада од насиља какво се догодило у престоници Вашингтону 6. јануара, када су присталице председника Трампа упале у зграду Конгреса за време потврде изборних резултата.

Безбедност у Вашингтону такође је појачана уочи инагуруације. Висока ограда окружује Капитол хил, национални травњак је затворен за јавност а градоначелница је апеловала на грађане и туристе да не долазе у центар. Око 25.000 припадника Националне гарде из целе земље требало би да стигне у главни град почетком недеље.

Власти неких држава кажу да немају специфичне информације да ће доћи до протеста, нити да ће они бити насилни, али многи државни званичници обећали су да ће бити спремни, за сваки случај.

Више од трећине америчких гувернера позвали су Националну гарду да заштити њихове државне скупштине и помогне локалним снагама реда. Неколико гувернера је прогласило ванредно стање и затворило простор око државних капитола за јавност, док не прође Бајденова инаугурација.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Танјуг