Србија

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ПРОГЛАШЕНА У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ: Поплаве носе све пред собом (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Поплаве широм Србије.

Због обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена је ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа, а припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије с тимовима са спасавање евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ванредна ситуација је уведена на територији градова Ниша и Лесковца, као и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан и Куршумлија.

Поплаве су погодиле и Косово и Метохију, а Канцеларија Владе Србије за КиМ послала је помоћ породицама погођеним том непогодом. Најпогођенијим насељима упућене су и распоређене црпне пумпе, а у поједина домаћинства и машине за исушивање просторија, три пумпе великог капацитета на путу су ка Прилужју, где се синоћ излила река Ситница и дошла до стамбених зграда.

Пакети хране обезбеђени су уз помоћ представника општина и привремених органа у српским срединама, наводи се у саопштењу.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је да ће на Лиму водостаји бити у порасту у наредна 24 часа и кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава.

На горњем току Јужне Мораве и Нишаве водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа са достизањем и превазилажењем редовне одбране од поплава код Ниша, Алексинца и Мојсиња.

На хидролошкој станици Лесковац водостаји се крећу изнад ванредне одбране од поплава и имаће тенденцију мањег пораста у наредна 24 часа.

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама Јужна Морава-Врање и Нишава-Ниш, саопштено је из ЈВП „Србијаводе“.

Услед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла редовна одбрана од поплава проглашена је на Водној јединици Нишава- Ниш, Димитровград и на Водној јединици Ибар-Краљево, Нови Пазар, сектор М.12.

Поплављен велики део земљишта уз Јужну Мораву, вода сад опада

Поплаве које су се дешавале у последња 24 сата изазвале су поплаву великог дела земљишта уз Јужну Мораву скоро целим током, почев од Ниша па узводно до Биначке Мораве, рекла је данас руководилац сектора за одбрану од поплава у Врању Љерка Никић.

Тренутно је међутим вода почела да опада воде на водотоцима другог реда – на Биначкој Морави и Моравици, рекама које праве Јужну Мораву.

– За нас из сливног тока је битно да су на Косову престале падавине и да се вода полако повлачи. За неких 12 сати ће се то одразити на нашој територији – прецизирала је Никић.

Она је напоменула да уколико се не промене временски услови, у складу са прогнозом, треба очекивати мирнији период и повлачење воде у основна корита.

Прошле ноћи како је указала, између 1 и 5 сати ујутру био пробијен насип уз Јужну Мораву, од деонице Златокопачког моста па узводно.

– То је једина штета коју имамо. Становиштво је застићено. Ми смо пунили џакове и помагали људмана неколико локација – рекла је Никић.

Проблем са водом и поплавама тог подручја, она види у томе што се годинама не улаже довољно водотокове, али и због немара људи.

– Људи бацају сваку врсту смећа у реку, од шушки и флаша, до свињих кожа, што је изазвало стварање вештачких брана и одређене успоне којих иначе не би било на самом сектору – нагласила је она.

Подсетила је је да предузеће „Србија воде“ јуче у 7 сати ујутру прогласило ванредну ситуацију на целом сектору Н11, почев од Владичног хана до Златокопа.

Проглашена редовна одбрана од поплава на сливу Ибра

Руководилац сектора ЈВП „Србијаводе“ у Краљеву Милош Батало, каже да је то предузеће синоћ прогласило редовну одбране од поплава на сливу Ибра, због падавина у претходна два дана, које су нарочито погодиле простор Косова и Метохије

Батало је рекао да је одлука донета због превазилажења квоте редовне одбране од поплава на извештајној станици Рашка, због тенденције благог пораста и засићења тла, с обзиром на метеоролошку ситуацију.

То, како је објаснио, подразумева ангажовање и предузимање мера – радова, ангажовање људства и механизације превентивно да се прати шта се догађа са великим водама.

– У овом тренутку не очекујемо да нешто значајније може да се догоди у сливу Ибра, с обзиром на то да је према подацима извештајне станице Рашка Ибар у благој стагнацији и очекујемо да ће до краја дана бити у благом опадању – рекао је Батало.

Све службе ЈВП „Србијаводе“ и надлежних водопривредних предузећа на челу са директором Гораном Пузовићем, су на терену, прате ситуацију како би предузели све припремне радње и мере у циљу спречавања плављења подручја.

У Нишу, Пироту, Димитровграду и Врању су одржани Кризни штабови, где су утврђене хитне санационе и превентивне мере које се предузимају у координацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама, наводи се у саопштењу.

Наиме, поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије прети да угрози насеља на југоистоку Србије.

– Пошто се поплавни талас полако помера према Пироту, ми сада идемо тамо да пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу, ни у Пироту, јер су оба ова града заштићена на прави начин. У Врању где је забележен пораст нивоа реке Мораве су, такође, наше екипе које прате ситуацију како би утврдили шта је то што морамо ноћас и ујутру да урадимо како би нам грађани били безбедни – истакао је директор ЈВП „Србијаводе“ Пузовић.

У Пироту су због обилних падавина приградска и сеоска насеља поплављена, вода се сада повлачи, али највише штете причињено је у насељима Рогоз, Кавак, селима Темска, Рудиње…

Заменик градоначелника тог града Милош Цолић каже да се ситуација полако враћа у нормалу и да надлежне службе утврђују штете на јавним објектима, као и на путевима, мостовима, те да Град Пирот помаже угроженима…

Нишава се повлачи, као и њене притоке, наводи Цолић и додаје да су ангажоване пумпе за испумпавање вода из подрумских просторија.

Он каже и да је водоснабдевање уредно на свим локацијама у Пироту и да је замућене воде рекордно, али да се фабрика за пречишћавање показала као изузетно значајна и корисна у овом тренутку.

Без струје су само они који су сматрали да постоји ризик од струјног удара, након што је у објекте ушла вода, те дистрибуција струје, истиче, ни у једном тренутку није била упитна.

Ванредно у Белој Паланци; поплављена села, оштећене куће
У Белој Паланци од јутрос је на снази ванредна ситуација, јер је водостај Нишаве са синоћњих 1,6 метара достигао три метра, што је довело до великих изливања, изјавио је председник општине Горан Миљковић.

Поплаве су највише проблема донеле насељима Долац и Црвена Река, као и ромском насељу Мурица.

Миљковић је рекао и да су Роми из Мурице смештени у колективни центар за мигранте у Дивљани, недалеко од Беле Паланке и да је њима у поплавама оштећено око 50 кућа.

Додаје да је оштећено и 12 кућа у насељу Долац, као и један мост, где је вода дошла готово до нивоа моста.

Снег до 15. јануара

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је да ће снег на подручју Србије повремено падати све до 15. јануара.

Данас ће бити слабог снега у виду провејавања, сутра ће снега бити претежно на југозападу Србије и у области Хомоља, у четвртак ће снег падати у већини крајева уз повећање висине снежног покривача, а у петак у брдско-планинским пределима.

Од 16. до 20. јануара биће углавном суво, али веома хладно време са умереним и јаким јутарњим мразевима и дневном температуром у већини места испод 0 Ц, односно са леденим данима, објављено је рано јутрос на сајту РХМЗ.

Пријепоље: Снег и преко 80 цм, али без већих проблема

У општини Пријепоље висина снежног покривача у појединим местима је и преко 80 центиметара, али већих проблема за сада нема, изјавио је данас председник те општине Владимир Бабић.

Он је навео да је синоћ до поноћи на неким територијама нападало више од 80 центиметара снега, али да је то уобичајено за Пријепоље, поготово на надморским висинама око 1.200 метара.

– То за људе из Београда изгледа страшно, али становници општине Пријепоље се припреме за такве, тешке периоде – рекао је Бабић.

Димитровград: Ситуација се смирује, санирају се последице
У Општини Димитровград, где је проглашена ванредна одбрана од поплава на реци Нишави, ситуација се смирује и ради се на санирању последица, каже руководилац сектора ЈВП “Србијаводе“ Јован Баста.

Он је за ТВ Пинк рекао да је ситуација у тој Димитровграду боља него јуче и да су падавине стале у вечерњим сатима.

– На најкритичнијем месту у Димитровграду, на Нишави, делимично је оштећена траса канализације. Сада радимо да учврстимо ту косину Нишаве, да трасу канализације оставимо у брањеној зони, како би локално комунално предузеће могло одмах да санира оштећење – рекао је Баста.

Владичин Хан: Вода се повлачи, приоритет санација мостова
Ситуација у општини Владичин Хан се смирује, вода се повлачи из поплављених подручја, а данас би требало да почне санација оштећених мостова, рекао је данас председник те општине Горан Младеновић.

Он је казао да су падавине стале, да се отопио снег са околних брда и да се очекује да ће се ситиација стабилизовати, ако не буде нових падавина.

Али остаје велика материјална штета. Обилазимо терен, сваког часа нам се јављају људи и пријављују штету, углавном су оштећени зидови, ограде… Комисија је на терену и констатује материјалну штету на усевима, кућама, а онда ћемо видети како ћемо то решити – каже Младеновић.

Истиче да је приоритет санација пет мостова, два која су однета у месним заједницама Кацапун и Врбово, где су мештани, каже, “одсечени од света“, и три угрожена Декутинце, Врбово и Козница.

Како каже, тренутно се разматрају пројекти за конструкцију привремених прелаза које не би однела вода.

Огласило се Министарство унутрашњих послова

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 32 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест особа из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Врања, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по једну из Димитровграда и из Доње Трнаве код Ниша.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена је ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа: на територији градова Ниша и Лесковца, на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан, Куршумлија, и због обилних снежних падавина, на делу општине Пријепоље (за шест месних заједница).

На територији Нишавског управног округа ситуација је стабилна. Сви водотокови другог реда су се вратили у своја корита док у сливу Јужне Мораве и даље има плављења пољопривредног земљишта на територији Ниша, Алексинца и Ражња. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Ниша током дана вршили су црпљење воде из домаћинстава у Дољевцу.

На територији Пчињског Управног округа током поподнева припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води у месту Златокоп извршили су евакуацију домаћих животиња и поплављених домаћинстава. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Врања су и даље на терену.

У Топличком управном округу, током поподнева припадници ВСЈ Прокупље вршили су 11 црпљења воде на територији општина Житорађе и у реону села Бадњевац и то у селима Држановац, Бадњевац, Јасенице и Доње Црнатово.

На територији Јабланичког управног округа Лесковац ситуација је стабилна, а припадници ВСЈ Лесковац су током дана вршили осам црпљења воде на територији града Лесковца.

У Пиротском управном округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води из Пирота извршили су евакуацију 20 особа, од тога једне труднице, као и неколико грла ситне стоке из поплављеног подручја на ушћу Моркањске и реке Нишаве. Стање на осталој територији Пиротског управног округа је стабилно, а водотоци су у опадању.

Територија општине Ивањица

На територији општине Ивањица сви путеви првог и другог реда су проходни.

– Непроходно је још увек до села Добри До и Салевићи, где је изузетно тежак терен, потребна је тешка механизација, очекујемо да ће у наредна два дана бити и тај проблем решен. Снадбевање електричном енергијом је уредно на територији целе општине – рекао је за Рину, Момчило Митровић председник општине Ивањица.

Сви путни правци првог и другог реда на подручју општине Лучани су проходни, али и даље постоји проблем у електроснабдевању, јер још увек нису санирани кварови на нисконапонској мрежи.

– Села Губеревци и Горачићи тренутно су без електричне енергије. Екипе су на терену и у току дана биће успостаљено снабдевање електричном енергијом за мештане ова два села – изјавио је Миливоје Доловић председник општине Лучани.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com